Okullar hayata dönüyor
Okullar Hayat Olsun Projesi ile okulların tüm boyutuyla yenileceğini belirten Bakan Ömer Dinçer, projenin hükümet olarak eğitimle ilgili bakış açılarını yansıttığını söyledi. Ülke olarak eğitimi nitel ve nicel olarak geliştirilmesi gerektiğini aktaran Bakan Dinçer, "Küresel dünyada gelişmiş ülkelerin içinde yerimizi almak ve yarışta var olmak için eğitimimizi her yönüyle geliştirmeliyiz. Dünyada hayat boyu öğrenmede katılım oranı yüzde 14'iken bizim ülkemizde yüzde 2. Ülkemizde hala yüzde 4 oranında okuma yazma bilmeyen insan var. Öğrencilerimizin uluslararası arenada katıldıkları sınavlardaki durumlarına bakarak eğitimimiz geliştirilmesi arz ediyor. Biz de bu nedenle eğitimimizin gelişmesi için çalışıyoruz" dedi.
SADECE DERSLİKLERİN ARTIRILMASI EĞİTİMİN KALİTESİNİ ARTIRMIYOR
Okullar Hayat Olsun Projesi ile okulların artık sadece çocuklara sınıflarda ders vermeyeceğini aktaran Ömer Dinçer, "Okul çağındaki çocuklarımız artık okulu sadece sınıfa girip ders görmek olarak görmeyecek. Eğitim ve öğretim sadece sınıflarla sınırlandırılmamalıdır. Sadece dersliklerin artırılmasıyla eğitimin kalitesi artırılmıyor. Biz Okullar Hayat Olsun Projesi ile okulların çevreyle entegre olmasını sağlayacağız. Artık çocuklarımız sokaklarda oynamak yerine okullarımızda oynayacak. Bu proje ile; okullarımızın beton bahçelerini 5 bölümde düzenleyeceğiz. Okullarımızın bahçeleri; 'yeşillendirilerek ağaç ve kamelyalar bölümleri, tören, spor, oyun ve küçük amfi tiyatro alanları' oluşturacağız. Çocuklarımızı sokaklardan kurtarmamız gerekiyor. Okullar Hayat Olsun Projesi ile okulları cazibe merkezi haline getireceğiz" ifadelerini kullandı.
OKULLAR ŞU AN HAYAT VERMİYOR
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, okulların şu anki hali hayat vermediğini vurgulayarak, "Bu projemiz ile okullarımız aynı zamanda ebeveynler içinde olacak. Ebeveynler de okullarda hayat boyu eğitim çerçevesinde kendilerini geliştirebilecekler. Okullarda ebeveynler; karı-koca ilişkisi, aile kavramı ve insan hakları gibi alanlarda eğitimler alabilecekler. Bu projesi sadece bizim yapmamız mümkün değil. Buna yerel yönetimler destek vermesi gerekiyor. Yine İl Özel İdaresi yanımızda bulunması gerekiyor. Şu an burada Konya'da örnek olarak 2 okulda uyguladığımız projemizi tüm ülkemize yaymayı hedefliyoruz ve burada projenin çerçeve protokolünü yapıyoruz" diye konuştu.
DÜNYANIN EN MODERN DERSLİKLERİNİ YAPACAĞIZ
"Fatih Projesi ile de dünyanın en modern okul dersliklerini yapacağız. Şubat ayında 51 okulda da bu projenin örnek uygulamayı yapacağız" diyen Bakan Ömer Dinçer, "Sınıflarımızdaki kara tahtaların yanına akıllı tahtalar yerleştireceğiz. Yine bu proje ile tüm çocuklarımıza tablet bilgisayar vererek internet kitaplarını kullanmalarını sağlayacağız. Okullarımızdaki kütüphaneler ve bilgisayar laboratuarları sadece ders saatlerinde kullanılıyor. Ders dışında kullanılmıyor. Kütüphanelerimize kitaplık odası demek daha doğru olacak. Biz bu ikisini birleştirerek tüm sınıflara ulaşmasını sağlayacağız. Çocuklarımız sokakta oynamak yerine okulda oynayacak yine dışarıda internet cafelerde bilgisayarda oyun oynamak yerine okullarda güvenli şekilde oynayabilecekler. Her iki projemize çok önem veriyoruz" şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Okullar Hayat Olsun Projesi Protokol İmza Töreni'nden önce, Okullar Hayat Olsun Projesi pilot uygulaması yapılan Karatay Kocatepe İlköğretim Okulu'nu ziyaret etti. Bakan Dinçer, protokol imza töreninden sonra ilçe kaymakamlar ile il ve ilçe milli eğitim müdürleri ile basına kapalı olarak toplantıya katıldı. Bakan Dinçer'in toplantıda ilçelerin eğitim-öğretim sorunlarını dinlediği öğrenildi.
Okullar Hayat Olsun Projesi Protokol İmza Töreni'nde konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, projenin aslında okullarla toplum ve mahallelinin buluşması olduğunu bildirdi. Akyürek, halk eğitim merkezlerine harcanacak paranın proje çerçevesinde okullara aktarılarak bir taşla iki kuş vurulacağını da ifade etti.
EĞİTİMİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR
Bakan Dinçer, ''Okullar Hayat Olsun Projesi'' imza töreninin ardından gazetecilerin ''19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışındaki illerde sadece okullarda kutlanacağına'' ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine ''Yayınlanan genelgeyle 19 Mayıs törenlerinin yapılmayacağına dair haksız tartışma başlatılmış bulunuyor. Bu tartışma, doğru ve haklı bir tartışma değil. Biz 19 Mayıs ve benzeri bayramlarımızı Cumhuriyetimizin en sembolik ve Cumhuriyet'in varlığına işaret eden temel değerlerden birisi olarak görüyoruz. Bu açıdan bizim hiçbir surette 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi bayramlarımızın kutlanmasıyla alakalı farklı bir tasarrufumuz olmaz'' dedi.
"Özellikle 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren değişik gerekçelerle bu kutlamalara bir takım eklemeler yapılmış ve giderek maliyeti artan ve özellikle de eğitimimizi olumsuz yönde etkileyen sonuçlar doğurmaya başlamıştır" diyen Bakan Dinçer, 19 Mayıs kutlamalarına 200 binden fazla öğrencinin katıldığını, öğrencilerin yaklaşık 2,5 aydan fazla eğitimden uzak kalarak kutlamalara hazırlandığını söyleyerek, bunun eğitimi olumsuz yönde etkilediğine vurgu yaptı.
Şubat ayında öğretmen atamaları yapılacak mı sorusuna da cevap veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, somut ve kesin bir durumun olmadığını belirterek, öğretmen adaylarının sabretmelerini onlar için çalıştıklarını söyledi.
MUSTAFA AKÇA merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.