Polenlere dikkat
Baharın gelmesiyle birlikte havada uçuşan toz ve polenlerin, başta “Mevsimsel Alerjik Konjonktivit” olmak üzere birçok göz hastalığına sebep olduğunu belirten Konya Özel BSK Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.Müfit Tarakçı; gözlerde kaşınma, yanma, kızarıklık ve göz yaşarması bulgularıyla kendini gösteren Alerjik Konjonktivit’ten, alınacak bazı basit önlemlerle kurtulabileceğimizi kaydetti. Bu önlemlerden en etkilisinin, polenlerin yoğunlaştığı saatlerde dışarı çıkmamak olduğunu vurgulayan TARAKÇI, dışarı çıkmak zorunda kalanlara ise “Güneş gözlüğü kullanın. Eve geldiğinizde gözlerinizi su ile yıkayarak yapışan polenleri uzaklaştırın.” uyarısında bulundu.
Gözün, çevreyle direkt teması nedeniyle alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımız olduğunu dile getiren Dr.Müfit Tarakçı, alerjinin gözlerde yanma, sulanma, kaşınma, batma, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebildiğini belirterek, “Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, kornea çoğunlukla sakindir ve kişinin görmesi etkilenmemiştir. Aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik rinit bulguları da olabilir.” dedi. TARAKÇI, alerjik göz hastalıkları, korunma ve tedavi yolları hakkında şu bilgileri verdi:
Mevsimsel alerjik konjonktivit:
En sık karşılaşılan göz alerjisi türüdür. Çoğunlukla erken yaşlarda başlar ve ailede alerji geçmişi vardır. Duyarlı bireylerde alerjenler, vücuttaki bazı savunma hücrelerinden histamin gibi salgıların salınımına sebep olur. Genellikle havada uçuşan toz ve polenler ve hayvan tüyleri gibi alerjenler nedeni ile oluşur. Şikayetler; gözde kaşınma, yanma, kızarıklık, göz yaşarması şeklindedir.
Nedenleri:
Alerjiye, genellikle havada uçuşan toz, polenler ve hayvan tüyleri neden olur. POLEN (çiçek tozu), bitkilerin genetik bilgilerini taşıyan erkek üreme tanecikleridir. Mikroskobik, yani çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük yapılardır. Alerjenik polenler havada uzun süre kalabilir ve rüzgâr ile çok uzak mesafelere taşınabilir, evlerimizin içine kadar girebilirler.
Atmosferdeki polen yoğunluğu gün içinde değişiklikler gösterir. Polenler genellikle günün erken saatlerinde (saat 04.00 – 08.00 arası) atmosferde yayılırlar. İlerleyen saatlerde havadaki polenler yavaş yavaş azalır. Bu nedenle, polen alerjisi olan hastaların şikâyetleri sabah saatlerinde daha belirgindir.
Tedavisi:
Doğru tanı için iyi bir göz muayenesi gerekir. Alerjinin tedavisinde yapılması gereken en önemli şey, alerjen madde tespit edilebiliyorsa, mümkün olduğu sürece ondan kaçmaktır. Gözdeki şikâyetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçları faydalı olabilir. Tedavide çoğunlukla, antihistaminik ilaçlara, damarları büzen ilaçlara, alerjik şikâyetleri ortaya çıkaran hücre dengeleyici ilaçlara, iltihap giderici ilaçlara ve kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulur.
POLENLERDEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?
Polenlerden uzak kalmak oldukça zordur. Çünkü polenler atmosferde her yere yayılırlar ama yinede alınabilecek bazı önlemler vardır:
Polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmayın, açık havada spor yapmayın.
Güneş gözlüğü kullanın. Eve geldiğinizde gözlerinizi su ile yıkayarak yapışan polenleri uzaklaştırın.
Mümkünse her gece duş alın.
Evinizi öğleden sonra havalandırın, sabah saatlerinde pencere açmayın.
Polen mevsiminde çamaşırlarınızı evin içinde kurutun.
Ev dışında giydiğiniz kıyafetleri eve gelince dolabınıza kaldırmadan önce havalandırın ve ev içinde yeni kıyafetler giyin.
Otomobilinizle seyahat ederken camlarınızı kapalı tutup, polen filtrenizi ilkbaharda sık değiştirin.
zedhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.