Prof. Dr. Nurgün Platin’den Diyabet Uyarısı

Prof. Dr. Nurgün Platin’den Diyabet Uyarısı
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgün Platin son zamanlarda sıkça gündeme gelen diyabetle ilgili uyarılarda bulundu.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgün Platin son zamanlarda sıkça gündeme gelen diyabetle ilgili uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Nurgün Platin, diyabetin dünyada görülme oranı hızla artan kronik bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiye'de 7 milyon diyabet hastası olduğunu ve 40 yaş üzerinde her 5 kişiden 1'inin, 60 yaş üzerinde de her 3 kişiden 1'inin diyabet hastası olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Nurgün Platin diyabetli ilgili olarak bilgi vererek, "Çoğu insan için diyabet, pankreasta insülin hormonunun üretiminden kaynaklanan bir hastalıktır. Diyabet ve komplikasyonları bir çok yolla önlenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir. Diyabet kalp krizi de olmak üzere çeşitli durumlar yönünden riski arttırıcı bir rol oynar. Bu risk arttırıcı durumlardan biri de kanserdir. Araştırmalar diyabet hastası ve diyabet belirtileri olan kişilerin bazı kanserler yönünden de yüksek riskli olabileceklerini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Pankreas kanseri ile diyabet arasındaki bağlantıya ilişkin ise Prof. Dr. Platin, "İnsülin direnci belirtileri ile kanser arasındaki bağlantı, kolon ve pankreas gibi bazı kanser türlerinde çok güçlüdür. Örneğin, 2006'da Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yayınladığı çalışmada, insülin düzeyi yüksek olan erkeklerin, düşük olan erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla kolon kanserine yakalanma olasılıklarının olduğu görülmüştür. Pankreas kanseri ile diyabet arasındaki bağlantı birçok araştırmada gösterilmiştir. Her iki kanser de pankreas ile ilgili olduğu için diyabetin mi kansere neden olduğu yoksa diyabetin kansere bağlı mı geliştiği konusunda belirsizlik sürmektedir. Güçlü bir ilişki olmasa da araştırmalar diyabetin prostat, endometriyal, meme ve karaciğer kanseri ile bağlantılı olduğunu da belirlemiştir" diye konuştu.

Hastalığın riskini en aza indirgemeye yönelik olarak Prof. Dr. Platin, Kanser ve diyabet benzer yönlerle risk arttırdıkları gibi, benzer yönlerle de riski azaltırlar. Sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel aktiviteyi sürdürmek kanser ve diyabet riskini azaltabilir. Düşük vücut yağ oranının korunması ile kanser vakaları önlenebildiği gibi Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen büyük bir çalışmada da fiziksel aktivitenin arttırılması ve diyet yoluyla vücut ağırlığının yüzde 5-7'sinin verilmesi ile diyabetin önlendiği ya da geciktirildiği saptanmıştır" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.