SGK, ihtiyacı olanlara mutluluk çubuğu da taktırır
Yayınlanma:
Sosyal Güvenlik Kurumu, özellikle genç eşli emeklilerin ve çalışanların ihtiyacı halinde, kendilerine mutluluk çubuğu taktırır. 2009'da 74 yaşındaki SSK emeklisinin 32 yaşındaki eşinin müracaatı sonrasında emekliye takılan mutluluk çubuğunun giderlerini S
"23 yıllık SSK emeklisiyim ve eşimle cinsel sorunlarımız var. Gittiğim doktorlar mutluluk çubuğu taktırmam gerektiğini söylüyorlar ama fiyatı da 10 bin lira diyorlar. Emekli olarak bu parayı ödeme imkânım yok. Bu işi SGK üzerinden yaptırabilir miyim?" İsmi Saklı
Sayın okurum, eski bir sağlıkçı olarak ifade ediyorum. Şu anda piyasada iki tür mutluluk çubuğu var. Birinci tip gerektiğinde şişirilebilir olanıdır. Diğer tip ise kullanılmadığında bükülebilir olanıdır. Doktorunuz ve siz bu tiplerden hangisinin size uygun olduğunu seçeceksiniz. Gerisini de SGK halleder.
Mesela 2009 yılında 74 yaşındaki bir SSK emeklisinin 32 yaşındaki genç eşinin başvurusu üzerine SGK, emekliye halk arasında mutluluk çubuğu denilen penil protez taktırdı ve şimdi çok mutlular.
PİYASA FİYATI BİRAZ DAHA PAHALIDIR
SGK'yı kullanmazsanız penil protezlerin takılmasının hastaya toplam maliyeti 8.000-12.000 lira arasındadır. Bu fark takılacak protezin çeşidine göre değişir.
Ayrıca, özellikle penisin doğal durumuna yakın olmasını arzuluyorsanız şişirilebilir olanı tercih edebilirsiniz ancak şişirilebilir protezler, basit bükülebilir protezlerin 3-4 katı fiyatınadır. Öte yandan şişirilebilir protezlerin biri manuel diğeri de otomatik olmak üzere iki tipi vardır. Duruma göre tek taraflı veya iki taraflı protezler de vardır.
PENİL PROTEZLERİN PARASINI ÖDENİR
2010 yılı SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) gereğince çeşitli penil operasyonlar ve SGK tarafından sağlık kurum-kuruluşlarına ödenen fiyatların listesi yandaki gibidir. Liste fiyatlarına takılacak olan protezlerin fiyatları dahil olmayıp, protez ayrıca faturalandırılır.
BİRAZ PARA ÖDEYECEKSİNİZ
Protezi kamu hastanesinde yaptıracaksanız, yukarıdaki tablodaki işlem fiyatları için bir fark, özel bir hastanede yaptırırsanız listedeki fiyatların yüzde 30'u ile yüzde 70'i arasında ilave ücreti ödeyeceksiniz. Ayrıca, protez için cebinizden protez fiyatının yüzde 10'u çıkacak protezin fiyatının yüzde 90'ını SGK ödeyecek. Ödeyeceğiniz yüzde 10'luk katılım bedelinin rakamı halen geçerli olan asgari ücretin yüzde 75'i olan 547 lirayı geçemez. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 68'inci maddesine göre: Katılım payı, protez ve ortezlerde gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması gibi ölçütler dikkate alınarak % 10 ila % 20 arasında olmak üzere kurumca belirlenir ve bu emekliler için yüzde 10, çalışanlar için yüzde 20'dir. GSS'liler içinse asgari ücretin % 75'ini geçemez
kaynak: haberturk gazetesi
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.