Sigara, dişetini de tahrip ediyor

Sigara, dişetini de tahrip ediyor
Uzmanlar kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi bir çok önemli rahatsızlığa sebep olan sigaranın, ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok zararlı olduğunu ifade ediyor.



Bursa Özel Bahar Hastanesi’nden Diş Hekimi Semra Güler, dişeti hastalıklarının belirtilerinin en başında dişeti kanaması geldiğini söyledi. Güler, sağlıklı dişetinin açık pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuğu görünümünde, sert kıvamlı (kanaması olmayan) ve diş yüzeyinde kalınlaşmadan bıçak sırtı gibi sonlanan özelliklere sahip olduğunu dile getirdi. Sağlıklı dişetinin kanamayacağına işaret eden Güler, diş etlerinde şişmeler ve kızarmaların da hastalık habercisi olacağını kaydetti. Diş etlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyetin de hastalık belirtisi olacağına dikkat çeken Diş Hekimi Semra Güler, dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanların da risk oluşturduğunu kaydetti. Dişeti hastalığının temel sebebinin bakteri plağı ve diş taşı olduğunu anlatan Güler, şöyle devam etti:

“Dişlerin 24 saat fırçalanmadığı zaman dişler üzerinde krem rengi, tırnakla sıyırdığımızda kolayca dişten ayrılan bir tabaka oluşur. Bakteri plağı dişetine sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Oluşumu sürekli devam eder. Plak, bakteriler tarafından üretilir ve plağın bir miligramında 200-500 milyon bakteri bulunur. Dil, dudak ve tükürük; yiyecek ve içeceklerle birlikte bakterileri de dişlerin üzerinden alıp mideye gönderir. Bu yüzden bakteriler dişe tutunabilmek için bakteri yapıştırıcısı olarak bilinen dextran adında yapışkan bir madde salgılarlar. Bu madde suya dirençli olduğu için ağız çalkalandığında plak uzaklaşmaz. Plak, bakteriler, bakterilerin salgıladıkları yapışkan dextran ve gıda artıklarından oluşan bir yapıdır. Bakteriler besinleri sindirdikçe, asit salgılarlar. Yapışkan madde içindeki asitler, diş yüzeyi ile temastadır ve bu temasın uzun sürmesi dişten mineral kaybı ile sonuçlanır ve çürük oluşur. Kötü ağız bakımının tek sonucu çürükler değildir. Plak daha çok diş eti hizasında oluşur ve irritasyona, kanayan diş etine veya daha ciddi problemlere yol açabilir.”

GENETİK YAPI ÖNEMLİ, SİGARA HASTALIĞI TETİKLİYOR

Yapılan araştırmalara göre, yüzde 30 oranında genetik bir yatkınlık olduğunu belirten Diş Hekimi Semra Güler, ağız bakımının kötü olması ile dişeti hastalığının gelişme olasılığının 6 kat daha arttığına dikkat çekti. Ailede dişeti problemi olan bir kişi olması durumunda ailenin diğer bireylerinin de mutlaka bir dişeti uzmanına muayene olması gerektiğini anlatan Güler, sigaranın da hastalıkta etkili olduğunu söyledi. Güler, “Sigara kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi bir çok önemli rahatsızlıklara sebep olur. Tüm bunların dışında ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok zararlıdır. Dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur. Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkiler. Bu yüzden bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız lütfen diş hekiminizi uyarınız ve ağız hijyeninize ayrıca önem veriniz. Hipertansiyon, kanser gibi pek çok rahatsızlığın nedenlerinden biri olmasının yanında dişeti hastalıkları da risk faktörlerindendir.” dedi.

DİŞİNİZİ GICIRDATMAYIN

Diş gıcırdatmanın da dişetine zarar verdiğine işaret eden Semra Güler, diş gıcırdatmanın diş ve dişeti arasındaki kuvvetin azalmasına sebep olarak, periodontal dokuyu yıktığını söyledi. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebinin de diş sıkmak olduğunu kaydeden Güler, mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerektiğini dile getirdi. Güler, yaşam boyu dişlerini ağızda tutmak için bakteri plağının, diş fırçalaması ve diş ipi kullanılması ve kimyasal ajanlarla düzenli olarak her gün, dişlerden uzaklaştırılması gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.