Sigarayı Bırakmak Stresi Azaltıyor

Sigarayı Bırakmak Stresi Azaltıyor
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, sigaranın bırakılmasının ilk günlerinde kandaki oksijen seviyesinin artmasına bağlı olarak kişinin enerjisinin yerine geldiği ve stres faktörlerinde azalma yaşandığını açıkladı.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle açıklama yapan Özel Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, sigarada bulunan nikotin maddesinin sağlığa zararlı olmasından çok bağımlılık yaptığını belirtti. Sigaranın toplumda sık tüketilen alışkanlık yapıcı bir madde olduğunu belirten Dr. Öz, şöyle konuştu: "Sigara kullanımı aynı zamanda bir madde bağımlılığıdır. İçerdiği maddelere göre çok ciddi zararlarının olduğunu biliyoruz. En çok bilineni nikotindir. Nikotin aslında sağlığa zararlı olmaktan ziyade daha çok bağımlılığı tetikleyici bir moleküldür. Esas yapısındaki diğer moleküller kişiye daha çok zarar vermektedir. Sigara özellikle kandaki proteinlere bağlanarak kanın oksijensiz kalmasına sebep oluyor. Bu vücutta halsizlik, yorgunluk gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bunun dışında sigaranın içerdiği diğer moleküller gittiği yerlerde oksident molekülleri olarak zarar verebiliyor. En çok sigaraya maruz kalan organlardan bir tanesi akciğerdir. O yüzden akciğer hastalığını herkes bilir ama sigaranın en büyük zararı aslında Kalp Damar Sisteminedir. Kalp damar hastalıklarının yaygınlığından dolayı akciğer kanserinin 10 katı kadar ölüm riski vardır.”
HAMİLELİK DÖNEMİNE DİKKAT EDİLMELİ
Gebelik süresinde kullanılan sigaranın çok daha tehlikeli olduğuna değinen Dr. Öz, çocuğa eş zamanlı olarak bu zararlı moleküllerin maruz bırakıldığını ifade ederek, “Çocuklarda hastalıkların ortaya çıkması, gelişim bozuklukları, damarsal problemlerin ortaya çıkması, düşüklerin olması gibi sorunlara yol açabiliyor. Gebelikten itibaren çocuklarımızı sigaradan korumamız gerekiyor. Doğumdan sonra çocuklar büyüklerini örnek alıyorlar. Onların yanında sigara içmek onları teşvik edebilir. O açıdan özellikle küçük çocukların yapısı çok narin olduğu için sigaradan çok daha fazla etkileniyor. Bizleri örnek alıp gelecekte sigara bağımlılığı olma potansiyellerini artırıyoruz. O yüzden çocukların yanında hiç sigaraya yaklaşmamız, hiç onlara göstermememiz gerekiyor” diye konuştu.
"SİGARAYI BIRAKMAK KİŞİYİ GÜÇLENDİRİYOR"
Sigaranın bırakılmasıyla birlikte vücutta bir takım değişiklikler olduğunu kaydeden Dr. Öz, şunları söyledi: “Öncelikle kandaki oksijen seviyesi artıyor. Bu kişi de bir iyilik hali oluşturuyor. Kişinin gücü, kuvveti ve enerjisi yerine geliyor. Bu durum sigarayı bırakmanın ilk günlerinde kendini belli etmeye başlıyor. Zaman içinde sigaranın vücuttaki zararlı etkileri vücudun kendini yeniden yapılandırmasıyla birlikte kısa zamanda atılmaya çalışıp vücut kendi kendini toparlamaya başlıyor. Yaklaşık 1 yıl kadar sonra hemen hemen kalp krizi geçirme riski sigara kullanmayan insanların seviyesine inebiliyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.