Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber
Erkekler üzerinde yapılan bilimsel araştırmalarda, tam yağlı süt, peynir ve krema gibi süt ürünleri tüketen erkeklerde sperm kalitesinin düştüğü, sperm sayısının azaldığı ve sperm hareketlerinin yavaşladığı ortaya çıktı.
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, çocuğu olmayan erkekleri yakından ilgilendiren bilimsel araştırmalarla ilgili önemli bilgiler verdi.
“Kısırlık, üreme çağındaki çiftlerin %10 ila %15’ini etkileyen önemli bir sorun. Araştırmalar bu çiftlerin %58’inde, anormal sperm kalitesinin başı çektiği, erkekle ilgili problemlerin olduğunu gösteriyor.
Boston Massachusetts’te General Hospital Üreme Merkezi’nde yapılan araştırmada, 18-55 yaş grubunda, eşi aşılama ya da tüp bebek tedavisi görmüş ve azalmış üreme kapasitesine sahip erkekler, çalışma için davet edildi.
Çalışma kapsamında 155 erkek ve onlara ait 338 sperm örneği değerlendirildi. Katılımcılar gıda tüketimiyle ilgili 15 soruyu içeren anketi evlerinde cevapladılar.
Gıda alımındaki genel eğilimleri belirlemek için tüketilen ağırlıklı gıda çeşidine göre, iki farklı beslenme grubu belirlendi.
Sağlıklı tip beslenme: Balık, yağı azaltılmış süt ürünleri, meyve, sebze ve tam tahıllar.
Western tip beslenme: İşlenmiş kırmızı et, kızarmış balık ve deniz ürünleri, tereyağ, margarin ve tam yağlı süt ürünleri, mayonez, tatlı.
Yapılan değerlendirmelerin sonucunda, az yağlı süt ürünleri tüketen erkeklerin sperm kalitesinin ve sperm hareketinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Tam yağlı süt ürünleri tüketen grupta ise sperm sayısı ve hareketi düşük çıktı.
Çalışmada, yağı azaltılmış süt ürünleri, özellikle “az yağlı süt” tüketimi ile sperm hareketi ve sayısı arasında güçlü pozitif ilişki bulundu.
SAĞLIKLI GENÇ ERKEKLERDE DE AYNI SONUÇ
Üreme tedavisi görmeyen sağlıklı erkekler üzerinde yapılan araştırmalar da aynı sonucu doğrulamaktadır.
Amerika, İspanya, Danimarka ve Finlandiya’da 189 erkeğin katılımıyla bir yıl süren Rochester Genç Erkek Çalışması’nda; tam yağlı süt ürünleri tüketen grupta sperm sayısında ve kalitesinde azalma saptandı.”
GÜNDE 90 GRAMDAN FAZLA PEYNİR TÜKETENLER...
Boston’da, Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda yapılan bir başka araştırmaya göre de, tam yağlı süt ürünlerini her gün yüksek miktarda tüketen genç erkeklerin çocuk sahibi olma olasılığı azalıyor.
Op. Dr. Betül Görgen, genç ve sağlıklı erkekleri kapsayan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:
“18-22 yaş grubunda ve 189 kişiden oluşan araştırmada, günde üç porsiyon ve üstünde peynir tüketen grupta, daha az tüketenlere göre sperm kalitesi daha kötü.
Günde 1,3 ila 7,5 porsiyon süt ürünü tüketenlerde sperm kalitesi, daha az miktarda tüketen erkeklere göre daha az bulundu.
Normalde bu ürünler için önerilen tüketim günde üç porsiyondur. Yani 90 gramın altında... Bu araştırmada baz alınan porsiyon değerleri peynir için 30 gr, krema için 1 tatlı kaşığı, dondurma için 1 top, tam yağlı süt için 1 bardaktır.”
HAYVANDAKİ ÖSTROJEN SÜT ÜRÜNLERİYLE İNSANA GEÇİYOR!
Son yıllarda yapılan araştırmalar, erkeklerde sperm sayısının 20. Yüzyıl boyunca ve 21. Yüzyıl’ın erken dönemlerini içine alan süreçte gittikçe azalma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Bu azalmanın nedenleri konusunda ileri sürülen hipotezlerden biri maruz kalınan çevresel faktörler, özellikle de çevresel östrojenlerdir.
Ortaya çıkan kanıtlar erkekteki anormal sperm bulgularının, çevreye ait östrojenler ile ilgili olabileceğini gösteriyor.
Op. Dr. Betül Görgen’in verdiği bilgiye göre, çevreye ait östrojenlerin alınması, yaygın olarak süt ve süt ürünlerinin tüketimiyle gerçekleşiyor. Çünkü satılan sütler, gebeliğinin çeşitli evrelerinde olan ineklerden elde ediliyor. Hatta günümüz koşullarında, süt ürünleri üretiminin %75’i hamile ineklerden elde edilmekte. Bunun sonucunda, doğal olarak süt ürünlerinde saptanabilir miktarda östrojen ve gebelikte artan diğer hormonlar da bulunur ki bu da özellikle Batı ülkelerinde gıdalar yoluyla alınan östrojenin %60-80’ini oluşturuyor. Bu nedenle çalışmaların çoğunda, aşırı tüketilen süt ve süt ürünleriyle kötü sperm kalitesi ilişkili bulundu. haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.