Tarık Buğra Akşehir'de anıldı
İHA
Akşehir Kaymakamlığı, Akşehir Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği 24-26 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılacak etkinliklerle Akşehirli ünlü Yazar Tarık Buğra anılıyor.
Düzenleme Kurulu’nda Eski Bakan Sami Güçlü, Eski Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Milli Eğitim Bakan Müşaviri Ömer Akar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ve Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel’in yer aldığı etkinliklerin açılışı Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programda konuşan Konya Valisi Muammer Erol, “Buradan hareketle şu etkinlik için yapılan gayreti ve masrafı, birde işte kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklarla ilgili yapılan harcamayı bir düşünün. Harcamayı da bırakın, telef olan hayatları, ömürleri, güzellikleri, gençleri bir düşünün. Onun için ne yapmak gerektiğine doğru tavrı, gayreti ve istikbali kurtarma adına bugünden yapılması gereken ilk sıradaki işin ne olduğuna hep beraber karar vereceğiz. Verdiğimizde diyeceğiz ki; okumak, okumak, okumak. Peki, nasıl okumak? Kendini okumak, milleti okumak, insanı, kendi insanımızı okumak… Kendi insanımızı okumaya başladığımızda, mutlaka aklımızı, zihnimizi, dünyamızı geliştireceğiz ama ruh dünyamızı güzelleştirmek adına da olabilecek okumaları ön sıraya koymamız gerekiyor. Bugün bu etkinlik onun için önemli, anlamlı. Tarık Buğra’yı okurken iktisat alanında, bilim-teknik alanında bir şey öğrenmiş olmayacağız. Ama kendimizi, bugünümüz ve inşallah yarınımıza bir ışık tutacak şekilde, gönlümüzü, ruh ve inanç dünyamızı, o dünyanın neleri başardığını ve başarabileceğini göreceğiz” şeklinde konuştu.
Tarık Buğra Anma Etkinliğinin gerçekleşmesine katkı sağlayan Sami Güçlü ise, Tarık Buğra ile bağının 1968’lerde nasıl oluştuğundan bahsetti. Güçlü, “Bugün aslında içinde bulunduğumuz zaman diliminde suçladığımız, çok da beğenmediğimiz, eleştirdiğimiz gençlik içinden okumaya yönelmiş, Tarık Buğra’nın bütün kitaplarını okumuş, hakkında yazılanları da bir nebze okumuş, onun çok beğendiği dikkatini çeken bir yönünü de çalışmış öğrenciler var aramızda. Bunlar daha önce kendi üniversitelerinde bu konuda konuştular. Bugün o sevdikleri Tarık Buğra’nın şehrindeler, onun hemşehrilerine ve onun adını alan okullarda okuyan gençlere onu anlatacaklar. Az onur değildir tabii. Yani buraya Küçük Ağalar olarak geldiler, o büyük ağayı anlatmak için. Ben onların bu emeklerini önemsiyorum. Onlar cesur karakterler. Tarık Buğra’da da var o cesaret, cesurluk. 17 yaşında aldığı kararı, hayatının sonuna kadar yerine getirmek için uğraşıyor. Kolay bir şey midir? “ dedi.
“TARIK BUĞRAYA BAKTIĞIMIZDA AİLENİN ÖNEMİNİ GÖRÜYORUZ”
Bir vefa borcunu ödediklerini, ara ara bu etkinlikleri yaptıklarını, ancak hiç birinin bu kadar kapsamlı olmadığının altını çizen Orhan Erdem de, Tarık Buğra’yı ve Akşehir’i ön plana çıkarma gayretlerinden dolayı Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı Sami Güçlü’ye teşekkür etti. Erdem, “Bir hastalık var artık ülkemizde, kendi kültüründen kendi geleneklerinden kopmuş Türkiye’de bir olumsuzluk olsa da dünyaya şikayet etsem modunda bekleyen aydınlar var. Onları, Tarık Buğra’yı okuyunca, onun anlayış ve fikirlerini görünce öyle üzülerek izliyorum ki. Yazıklar Olsun diyoruz. O kadar okumuşlar, emekleri var ama kendi kültürlerini alamamışlar. Belki Tarık Buğra’nın bizim için en önemli yanı bu; iyi bir baba, ağır ceza reisi, bir anne, ümmi, tarikat ehli. Hem dini geleneklerin ritüellerini hem İslam’ı öğreniyor. Hem babasının o küçük kütüphanesinden kitaplarla tanışıyor ve eğitim dönemindeki çok değerli hocaları sayesinde de büyük bir edebiyatçı yetişiyor. Tarık Buğra’ya baktığımızda ailenin önemini görüyoruz. Öğretmenin önemini görüyoruz. Sosyal çevrenin önemini görüyoruz. Birçok şeyi onunla birlikte yaşıyoruz. O gerekten bir Akşehir aşığıydı. Bu şehre Küçük Ağa romanıyla, Milli Mücadelenin destanıyla önemli bir eser bıraktı” diye konuştu.
Akşehir’in tarihin her devrinde medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve tarihin her devrinde büyük insanlar yetiştirdiğini belirten Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin ise, “Bilge Nasreddin Hoca’nın memleketi Akşehir. Yine Akşehir, Ahmet Yesevi ekolünün burada temsilcilerin yattığı Akşehir ve Akşehirliyim diyen Türk Edebiyatının Cumhuriyet dönemi edebiyatının Tarık Buğra’sını yaşayan Akşehir. Kültür şehri Akşehir’de bugün Tarık Buğra’yı anma etkinlikleri çerçevesinde çok önemli belki de bir edebiyat buluşmasına tanık olacağız” şeklinde konuştu.
Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ise, “Nasreddin Hocamızın keskin zekasının eseri olan bu şehrin insanları Tarık Buğra gibi büyük çınarları yetiştirmiş bu şehrin gençleri, inşallah geçmişteki bu güzel örnekleri yine tecrübe etmek suretiyle, yine Türkiye’mize güzel çınarlar kazandırmaya devam edecek. Tarık Buğra, Kurtuluş Savaşı yıllarının etkisiyle, o dönemin hengameleri içerisinde geçmişin anılarını, ama geleceğin ümitlerini yeşerten bir fikir çınarımız“ dedi.
“TARIK BUĞRA’YI ANLAMAK, ANLATMAK BİZİM GÖREVİMİZDİR”
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “Tarık Buğra, bu ülkenin kuruluşundaki, yoğrulan hamurun kıvamını anlayıp bu kıvamdan, nasıl bir neslin olması gerektiği boyutunda, kendine dert edinmiş, bir tarih bilincinde olan şahsiyet. Halkın inancıyla ters düşmeyen, yöresel ağzını bile bozmadan, halk ile iç içe olduğunu gösteren, büyükle büyük, küçükle küçük olabilen, bu eşsiz edebiyatçının, hemşehrisi olmaktan kıvanç duyuyorum. Akşehirli bir yerel yönetici olarak, Türk Edebiyatı’na önemli eserler kazandırmış, dünyaya mal olmuş, Tarık Buğra’yı anlamak, anlatmak mutluluk vermektedir. Onun gezdiği sokaklarda dolaşmak, onun teneffüs ettiği alanlarda teneffüs etmek, ayrı bir duygu veriyor. Tarık Buğra’yı anlamak ve anlatmak bizim görevimizdir. Onu gençlerimize anlatmak, eserleriyle gençlerimizi buluşturmak, ona karşı vefa borcumuzu ödemek ise, mecburiyetimizdir” diye konuştu.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından Tarık Buğra Anma Etkinliklerinin ilk paneli Eski Tarım Bakanı Sami Güçlü’nün oturum başkanlığında gerçekleşti. Panelin ardından, programa katılan protokol tarafından Akşehir Kültür Merkezi Fuaye salonundaki Tarık Buğra Kitapları, Köşe Yazıları, Afişler, Broşürlerinden oluşan sergi yapıldı. Anma etkinlikleri kapsamında panel, tiyatro, konser ve sinema gösterileriyle etkinlikler 26 Şubat 2015 akşamına kadar devam edecek.
Programa, Konya Valisi Muammer Erol, Eski Bakanlardan Sami Güçlü, Eski Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Garnizon Komutanı Albay Erdal Canol, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, ilçe protokolü, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.