Tıkalı burun kalp hastalıklarını tetikliyor

Tıkalı burun kalp hastalıklarını tetikliyor
Burun tıkanıklığı, her yüz kişiden 10-20’sinde görülen ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sorun...

Ancak genellikle iyi bir solunumun nasıl olduğunu bilmediğimiz için çoğumuz tıkalı burunla yaşamaya alışıyor ve bu problemimizi geçici yöntemlerle çözmeye çalışıyoruz. Oysa burun tıkanıklığı devam ederse yorgunluk ve kalitesiz uyku gibi sorunlar oluşturarak yaşam kalitesini bozuyor. Daha da kötüsü burun tıkanıklığına bağlı uyku apnesi gelişen kişilerde zamanla koroner kalp hastalıkları ile yüksek tansiyon ortaya çıkabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakkı Süha Özçelik, ağzı açık uyuma, horlama, gün içinde aşırı yorgunluk ile uyuklama sorunu yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir hekime başvurmaları gerektiğinin yaşamsal önem sahip olduğuna dikkat çekiyor!

Derin uykuyu önlüyor

Her yaşta hemen herkes burun tıkanıklığı sorunu yaşıyor. En sık deviasyon ve burun etlerinde şişme sonucu oluşuyor. Ayrıca alerjiye, soğuk algınlığı, girip veya sinüzit gibi enfeksiyonlara ve burun içinde oluşan poliplere bağlı olarak da burun tıkanabiliyor. Hastalık geçince burun tıkanıklığı da ortadan kalkıyor. “Ancak deviasyon ve burun etlerinde şişme gibi nedenlerle oluşan burun tıkanıklığı ise kalıcı olabiliyor ve zamanla ciddi sağlık problemlerine de yol açabiliyor” diyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Hakkı Süha Özçelik sözlerine şöyle devam ediyor: “Örneğin sürekli burundan yeterli hava alamayan kişinin öncelikle uykusu bozuluyor. Rahat ve derin uyku uyuyamama, uykuda horlama, nefesin durması, aşırı terleme, boğazda kuruma ve sık uyanma gibi sorunlar görülmeye başlanıyor. Uykunun yeterli ve kaliteli olmaması nedeniyle gün içinde hasta oturduğu yerde veya araba kullanırken uyuyor, özellikle efor sarf ederken, örneğin merdiven ve yokuş yukarı çıkarken çabuk yoruluyor ve nefes darlığı sorunu çekiyor“

Ağzınız açık uyuyorsanız, dikkat!

Dr. Hakkı Süha Özçelik, geceleri ağzınız açık uyuyor, sık sık uyanıyor, sabahları yorgun kalkıyorsanız, bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanızın çok önemli olduğuna dikkat çekerek bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Çünkü bunun altında, burundan yeterli soluk alamayan kişide yaşanan en önemli sorun olan ve solunumun 20-30 saniye durması olarak ifade edilen “uyku apnesi” yatabiliyor. Uyku apnesi geniz etine bağlı olarak küçük çocuklarda gelişebileceği gibi, kilolu, boynu kısa ve burnu tıkalı yetişkinlerde de ortaya çıkabiliyor. Zamanında tedavi edilmediği takdirde de yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalığı ile kalp yetmezliği gibi kalp hastalıklarını tetikleyebiliyor”

Tek çözüm ameliyat olabiliyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Hakkı Süha Özçelik, geniz eti, deviasyon, kıkırdak ile kemik eğriliği, konka denilen burun eti büyümesi ile burun içinde et oluşumu gibi sorunların burun pasajını tümüyle tıkadığı durumlarda tek çözümün ameliyat olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Aynı şekilde kronik sinüzitlerde de ameliyata başvuruluyor. Akut sinüzitlerde ve alerjik burun akıntıları ile tıkanıklıklarında antibiyotik tedavisi ve burun spreylerine başvuruluyor. Burun içinde akut sinüzit, alerji veya enfeksiyona bağlı koyu bir salgı varsa ve bu nedenle burun etleri de aşırı şişmişse, burun yıkama solüsyonları, ilaç ve spreyle çözüm sağlanabiliyor. Okyanus suyu spreyleri ve burun yıkamak için kullanılan himalaya tuzu solüsyonları da yararlı oluyor. Ancak burun açıcı spreylerinde çok dikkatli olmak ve 5 günden fazla kullanmamak gerekiyor. Alerjik nezlede kortizonlu spreyler, doktor önerisine göre daha uzun süre kullanılabiliyor “ haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.