Uzmanlar halkı sindirim sistemleri hastalıkları hakkında bilgilendirecek
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, 25 Ekim'de Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından organize edilen "Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme "programı hakkında bilgi verdi.
NEÜ Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, 25 Ekim 2017 saat 13.30'da Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Konferans Salonunda gerçekleşecek olan Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından organize edilen "Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme "programı ile ilgili bilgiler verdi. Konya halkının davet edildiği ve ücretsiz olarak katılımın sağlanacağı programda sindirim sistemi hastalıkları hakkında merak edilen konular uzmanlar tarafından ele alınacak.
Konu hakkında açıklama yapan Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir, "Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen gastroenteroloji öğretim üyeleri tarafından sindirim sistemi hastalıkları hakkında halkımıza bilgiler verilecek. Özellikle şişkinlik, karın ağrısı, midede yanma, kabızlık, siroz, karaciğer hastalıkları toplumumuzda çok sık görülen hastalıklar arasında bulunduğundan dolayı bu hastalıklar hakkında bilgiler vereceğiz. Karın ağrısı şikayeti olan hastaların büyük kısmı polikliniğimize başvurmaktadır. Bu hastalıklar hakkında topluma bilgi vermek hekimlerin önemli görevlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Buradan hareketle biz de tüm Konya halkını programımıza davet ediyoruz" dedi.
"Doktora başvurulmadan ilaç kullanılmamalı"
Prof. Dr. Hüseyin Ataseven ise, mide rahatsızlığı olan kişilerin doktora başvurmadan mide ilacı kullanmasının doğru olmadığını belirterek, "Altta yatan hastalığı bilelim, ona göre doğru tedavi uygulayalım. Eğer hastalık ciddi bir hastalıksa, bu kişi alttaki tanıyı araştırmadan ilaç kullanırsa bu ciddi hastalığın tanısı geç konabilir ve ciddi sıkıntılar doğabilir. Mesela altta yatan hastalık ülser ise kanayabilir, mide kanseri ise tedavisi geç kalabilir. Dolayısıyla bir hekime başvurmakta fayda var. Buna göre uygun tedaviyi biz araştırıp bulalım ve tedaviyi uygulayalım. Bunun yapılması daha sağlıklı olacaktır" şeklinde konuştu.
"Toplumda bilgi ve farkındalığın artmasını istiyoruz"
Programda mide rahatsızlıkları ile ilgili bilgilendirme yapacak olan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Asıl ise , "Sindirim sistemi ile ilgili yakınmalar halkımızın doktora başvurma sebepleri arasında ciddi bir sıklık arz ediyor. Birçoğumuz bunları ciddiye almıyor, doktora başvurma sürecinde gecikiyor, gerekli tetkikleri yaptırmıyor. İnsanlar çoğu zaman, altında bir sebebin olmayacağını düşünüyor ama bazen çok geç kalmış vakaları da görüyoruz. Zamanında doktora başvurmadığı için artık tedavi konusunda bizim yapabileceklerimizin sınırlı olduğu hastalar da oluyor. Bu nedenle bu toplantımızda elimizden geldiği kadar insanlarımızın bu konudaki bilgilerinin ve farkındalıklarının artmasını arzu ediyoruz. "Mide ile ilgili şikayetler olduğunda ne yapmak gerekiyor? Neleri bilinçsiz yapıyoruz ve neleri düzeltmemiz lazım? Ne zaman doktora başvurmalıyız?" gibi sorulara cevap vereceğimiz bir program hazırladık. Düzenlenecek bu toplantıda bizler insanlarımıza sindirim sistemi ile ilgili şikayetler hakkında bilgi vermek ve bunlarla ilgili alınabilecek önlemleri, yapılması gerekenleri özetlemeye çalışacağız." diye konuştu.
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ali Demir'in yapacağı programda Doç. Dr. Hüseyin Korkmaz, "Karnım ağrıyor, şişkinlik var. Ne yapayım?", Prof. Dr. Hüseyin Savaş Göktürk, "Niçin kabız oluyorum, tedavisi nasıl yapılır?", Yrd. Doç. Dr. Mehmet Asıl, "Midem yanıyor, ne yapayım?" ve Prof. Dr. Hüseyin Ataseven de, "Hepatitler ve Siroz" konulu sunumlarını yapacak. Program soru-cevap bölümüyle sona erecek.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.