Velilere karne uyarısı!

Velilere karne uyarısı!
Velilere karne uyarısı

KARNE DERS BAŞARI DEĞİLDİR

2010 – 2011 Eğitim-öğretim döneminin ilk yarısı dün sona ererken Aksaray’da 83 bin 762 öğrenci bugün karnelerini alarak tatil dönemine girdi. İnternet ve e-öğrenci sistemi ile öğrencilerin not durumlarının takip edilebilmesi, eski karne dönemlerinin değiştiğini gözler önüne sererken, uzmanlar velilere uyarılarda bulundu. Öğrencilerin karnelerini almasının ardından, velilerin olumlu ve olumsuz sonuçlara göre nasıl hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, karnenin sadece ders başarısını göstermediğini belirtilirken, çocuğun başarı ve başarısızlığının nedenlerinin araştırılması ve öğrencinin içinde bulunduğu ortamdan, öğretmenine, sosyal çevresinden ev hayatına kadar yaşadığı tüm durumların bütün olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. 

 

NOTLAR SADECE ÖĞRENCİNİN DEĞİL

Aksaray’da 83 bin 762 öğrenci ve 4 bin 274 civarındaki yönetici ve öğretmen yarıyıl tatiline gireceğini ifade eden Milli Eğitim Müdürü Yılmaz, “Aksaray’da okul öncesi eğitim, ilköğretim ve orta öğretim olmak üzere toplam 83 bin 762 öğrenci karne aldı. 268 İlköğretim okulunda 59 bin 980 öğrenci, 51 orta öğretim okulunda ise 18 bin 85 öğrenci olmak üzere toplam 83 bin 762 öğrenci karne aldı. Karne aldıktan sonra yine öğrenci ve velileri etkileyecek durumlar oluşabilecek. Bu değerlendirmeler çocuğun içinde bulunduğu ortamda öğretmeninden, çocuğun içinde bulunduğu sosyal çevre ve ev hayatına kadar yaşadığı tüm durumların bir değerlendirmesidir. Eğer olumsuz bir karne ise sadece çocuğun değil, anne baba ve çevresinin de etkisi olacak. Karneden sonra aşırı mutluluk ve aşırı kızgınlık gibi tepkiler verilmemelidir” diye konuştu.

ÇOCUKLARA DESTEK OLUNMALI

Karnenin çocuğu akademik olarak tanımak ve ailenin kendisini değerlendirmesi için bir araç olduğunu belirten Devlet Hastanesi doktorlarından Psikolog Fatma Furuncu, “Çocukların birçok kişisel çevresel faktörden etkilenmektedir. Karnedeki başarısızlıkları değerlendirirken, önce çocuğun kendini ve nedenlerini ifade etmesine, daha başarılı olması için neler yapabileceği konusunda çözüm üretmesine olanak sağlanmalıdır. Alternatif çözüm yolları bulma ve uygulama konusunda aileler çocuklarına destek sağlamalı ve başarı yönünde motivasyonlarını artırmalıdır. Düşük notları değerlendirirken çocuklara sözlü hakaret ve daha başarılı arkadaşları ya da kardeşleri ile kıyaslamak gibi aşağılayıcı ve cezalandırıcı tutumlar sergilenmemelidir” dedi. Başarılarını vurgulayarak uygun bir biçimde ödüllendirilmesi ve gerekli övgü ve desteğinin sağlanması, gelecek dönemlerdeki başarılarına katkı sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.