Yatarken Bel Fıtığı Olmayın!

Yatarken Bel Fıtığı Olmayın!
Son yıllarda özellikle bel fıtığı vakalarında artış yaşanıyor. Bu artışta, aniden yapılan yanlış hareketlerin yanı sıra yatağa yatış biçimi de etkili oluyor...

Uzun vadede belde oluşabilecek sorunlara yol açmamak için yatağa yatış biçiminin de birtakım kuralları bulunuyor. Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Yunus Aydın, her gün yatarken yapılan yanlış hareketlerin, vücutta küçük tahribatlar yaparak biriktiğini ve belde erken eskimelere neden olduğunu söyleyerek kuralları anlattı.

Yatma işine oturarak başlayın

Vücudun belli hareketleri tolere edebildiğini ifade eden Prof. Dr. Yunus Aydın, yanlış hareketler yapıldığında vücuttaki oluşumlar hakkında, “Adalelerin kasılması bağlar vasıtasıyla eklemler üzerine etki ediyor. Bu etki özellikle bel bölgesindekiomurgalar arasındaki disklerde, küçük kırılmalar ve eskimelere yol açıyor” diyor. Prof. Aydın, yatağa yatarken izlenmesi gereken adımları şöyle sıralıyor:

“Önce yatağa oturmalı,Elibiraz açarak yatağa koymalı,Sonrasında dirseği yatağa koymalı,Son olarak da bacakları yukarı çekip yana dönerek yatmalı.”

Koldan destek almak yükü azaltıyor

Bu kademelerle yatağa yatıldığı zaman, koldan alınan destekle gövdenin belli bir yükü karşılanmış oluyor. Hiç destek almadan yatıldığı zaman bütün yük bel adalelerine binmiş oluyor. Yataktan kalkarken de adımların tam tersiniizleyerek kalkmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yunus Aydın, “Hastanın hiçbir problemi yoksa bu adımları izleyerek beli daha uzun süre sağlıklı kalıyor, daha az eskiyor. Yanlış yapılan hareketler, omurilik ve sinirlerin kanlanmasının bozulması sonucunu doğuruyor. Bu da kanal darlığı veya bel fıtığına; kimi zaman da ikisine birden sebep oluyor.Bu tür hastalığı olanların kurala uygun yatmasıağrısız yatmasını sağlıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Bel fıtığı olmamak için bilinçlenmek gerekiyor

Hastalarına nasıl yatmaları gerektiğini öğrettiğinde, zaten o hareketleri yapmadan kalkamadıklarını söylediklerini aktaran Prof. Dr. Yunus Aydın, aslında vücudun siniri korumak adına kişiye doğru yolu buldurduğunu aktarıyor. Prof. Dr. Aydın, vücudun bilinç dışı bulduğu doğru yolun bilinçli şekilde uygulandığında bel sağlığının korunmuş olacağını ifade ediyor ve şunları söylüyor: “Önleyici tıpta, hastalığın tedavisininyanı sıra hasta olmamayı sağlamak önem teşkil ediyor. Bel fıtığının tedavisi nasıl doktoru ilgilendiriyorsa, bel fıtığı olmamak da herkesi ilgilendiriyor. Aslında toplumsal bir konu olan bel fıtığının, kamu spotları arasına; hatta Milli Eğitim müfredatı içerisine konulması gerekiyor. Öğrenciye vücut ile ilgili bilgiler belli bir oranda öğretiliyor ama vücudunu nasıl kullanması gerektiği öğretilmiyor.”

Beyin hareketleri otomatik olarak yapıyor

Doğru yatış biçiminde uygulanması gereken adımlar kişilere ilk anda uğraştırıcı gibi gelebiliyor. Ancak birkaç pratikten sonra otomatik olarak bu şekilde yatılmaya alışılıyor. Prof. Dr. Yunus Aydın, “Beyinbir şeyi öğrendiğinde beynin kabuğunu kullanıyor. Daha sık yapılmaya başlandığında ise beyin kabuğu öğrenilen şeyi bir alt kademeye alıyor. Kişi, bir alt kademedeki öğrenilmiş bilgiyi otomatik olarak yapmaya başlıyor. Örneğin araba kullanmayı öğrenen bir kişi ilk zamanlar her adımı düşünerek yapıyor, ancak usta sürücü hiçbir adımı düşünmeden otomatik bir şekilde arabayı kullanıyor” diyerek kişilere, bel ile ilgili sağlık sorunları yaşamadan doğru yatış alışkanlığını bir an önce kazanmalarını öneriyor. 

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.