Yaz sıcaklarında nasıl beslenmeli?

Yaz sıcaklarında nasıl beslenmeli?
Artan sıcakların bunaltmaya başladığı bu yaz günlerinde, tek istediğimiz biraz olsun serinlemek. Vücudu hafif kıyafetler, vantilatörler, klimalarla serin tutmaya çalışırken, yanlış davranışlarınızla içinizde yangınlar çıkmasına neden olabilirsiniz.

 Konya Anıt Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Özge KARAMAN, Özellikle aşırı sıvı ve tuz kaybı, nedeniyle geç saatlerde yemek yemek, yanlış yiyecek ve içecek tercihi bu sıcakları daha da çekilmez hale getirir.

 

Özellikle yaz aylarında vücudun aşırı su kaybını mutlaka yerine koymalısınız. Siz fark etmesiniz de halsizlik, rehavet ve baş ağrılarınızın nedeni yetersiz su tüketimi olabilir. Ayrıca içtiğiniz suyun çok soğuk olması hararetinizi arttırabilir. Suyu hafif serin şekilde için. Su içmek için susamayı beklerseniz uzun saatler susuz kalabilirsiniz. Serinlemek için suyun yerine şeker içeren içecekleri tercih etmemeye çalışın. Unutmayın ki, bu tür içecekler başta serinletiyor gibi gelebilir ancak vücudu yorar. Maden suyu, ayran, cacık, şeker ilave edilmeden yapılmış kompostoların, hafif şekerli naneli limonataların serinletici etkisinden yararlanın. Çok daha rahat ve zinde bir gün geçirdiğinizi fark edeceksiniz.

 

Diyetisyen Uzmanı Özge KARAMAN, Zindeliğinizi korumak için hafif menüler oluşturun. Kızartılarak yapılan et yemekleri yerine, bu ara ızgaralara ağırlık verin. Kahvaltıda sucuklu, kıymalı yumurtalar yerine, yumurtayı haşlanmış şekilde, menemen veya az yağlı sebzeli omlet şeklinde tüketin. Yağda kızartılan börekler, pideler yerine az yağlı tepsi börekleri veya sac böreği daha doğru bir tercih olur. Kan şekerinde düzensizlik kendini yorgunluk olarak belli eder. Güne kahvaltısız başlamayın. Sıcaklar nedeniyle sabah iştahsızlık olabilir. Güne zinde başlamak için bir bardak süt ve yaz meyvelerinden oluşan bir tabakla doğru bir tercih olur. Tatlı ihtiyacınızı soğuk meyveler, meyve tatlıları, az şekerli sütlü tatlılar ve dondurmayla karşılayın.

 

Konya Anıt Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Özge KARAMAN, Akşam yemeği uzayan günler nedeniyle geç saate kalıyorsa eğer 2 öğüne bölün ve saat dokuzu geçirmeyin. Örneğin önden çorba ve salatanızı alıp, 1,5–2 saat sonra ana yemeği tüketin. Geç yapılan ve ağır yenen akşam yemekleri yemekten sonraki 2–2,5 saatinizi rehavet içinde geçirmenize neden olur. Yemek sonrası halsizliğiniz nedeniyle de yiyip-yatma davranışı alışkanlığa dönüşebilir, dikkat edin. Yemekten sonra yürüyüş yapmaya çalışın. Sıcakların ağırlığını hafif beslenerek üzerinizden atın, uygun beslenerek serin kalın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.