Yoğun güneş etkisi, cilt kanseri riskini getiriyor

Yoğun güneş etkisi, cilt kanseri riskini getiriyor
Dermatoloji Uzmanı Dr. Hamiyet Yılmaz, güneş ışınlarının derideki zararlı etkilerine dikkat çekti.

Cilt kanserlerinin yüzde 80’inin güneşe yoğun maruz kalan alanlarda görüldüğünü kaydeden Dr. Hamiyet Yılmaz, “Özellikle açık tenli insanlarda güneş hasarının oranı çok yüksektir. Cilt kanserlerinin yüzde 80'ni güneşe yoğun maruz kalan alanlarda görülmektedir” dedi.

Dr. Hamiyet Yılmaz şunları söyledi: “Uzun süre güneşe maruz kalındığında UV ışınları(UV-A ve B); ciltte önce kızarıklık, daha sonra da içi su dolu baloncuklara sebep olur. Kızarıklık, ağrı, şişme güneşten 2-4 saat sonra başlar, 24 saatte maksimuma ulaşır. Bu birinci derece yanıktır. İçi su dolu kabarcıklar olduğunda yanık artık ikinci derece olmuş demektir. Tekrarlayan cilt yanıkları, cilt kanseri riskini artırmaktadır. Normalde atmosfer ve ozon tabakası dünyaya ulaşan UV ışını miktarını azaltır. Fakat ozon tabakasının incelmesi ile dünyaya ulaşan UV ışını miktarı artmıştır. Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir kişinin deri kanserine yakalanma riski, yanığı olmayanlara göre iki kat fazladır. Her yanık ile bu risk iki kat artar. Cilt kanserinden korunmanın en iyi yolu, cilt yanıklarını önlemektir.

Yanıklar olduğunda daha çok su içilmeli. Bu dehidratasyonu ve hastalık hissini önler. Eğer deri su toplar ve patlarsa,üzerindeki ölü deriyi temiz,küçük bir makasla temizlemek gerekir.Sonra da antibiyotikli bir krem sürülmelidir.Güneş yanıklarına diş macunu veya krem sürülmemelidir.”

Güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamak için yaşamın her döneminde güneşten korunulması önerisinde bulunan Dr. Hamiyet Yılmaz, “Çocukların, yaşlıların ve açık tenlilerin güneşten korunmak konusunda özellikle duyarlı olması gerekir. Yaşam boyu aldığımız güneş miktarının yüzde 80'nini yaşamımızın ilk 18 yılında alırız. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde oluşan akut, ciddi güneş yanıklarının yaşamınızın ileri dönemlerinde oluşacak cilt kanserleri için önemli bir risk faktörü oluşturduğunu unutmamalıyız” diye konuştu. Güneşten korunma yöntemlerinin hiç birinin yüzde 100 koruyucu olmadığını kaydeden Yılmaz, “O yüzden koruyucu önlemlerin hepsini beraber uygulamalıyız. Geniş kenarlı şapka, gözlük, sıkı dokunmuş, açık renkli giysiler gibi uygun giysiler kullanmalı, 11-15 gibi güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmamalı, güneş koruyucu ürünleri kullanmalıyız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.