Diyabet Dünya Nüfusunu Tehdit Ediyor
Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz ve Beslenme – Diyet Uzmanı Dyt. Tuba Nergiz’in katıldığı toplantıda dünya nüfusunu tehdit eden diyabet hakkında önemli bilgiler verildi.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. H. Tahir Canbaz tüm dünyada diyabetli sayısının hızla arttığını ve ülkemizde de bu sayının 5 milyona yaklaştığının bilindiğini ifade etti. Yapılan araştırmalarla dünyada 2000 yılında 171 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 366 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini anlatan Dr. H. Tahir Canbaz, diyabetin son derece dikkatli takip edilmesi gereken bir konu olduğunu aktardı. Diyabetin kontrol edilebilir bir sorun olduğunu belirten Dr. Canbaz diyabetli hastaları kontrollerini ihmal etmeme noktasında uyardı. Diyabetin herkeste görülebileceğini söyleyen Dr. Canbaz “yakın akrabalarında diyabet olanlar, 40 yaşın üzerinde ve şişman olanlar, gebelikte diyabete yakalanan kadınlar, ailesinde tip iki diyabeti olanlar diyabetle karşılaşabilirler” dedi.
Diyabetin tedavisinde eğitim, diyet-egzersiz, ilaç tedavisinin son derece önemli olduğunu belirten Dr. Canbaz, takip edilmediği ve uyarılara dikkat edilmediği takdirde diyabet hastalarının uzun vadede diğer tıbbi sorunlarla da karşı karşıya kalabileceklerini hatırlattı. “ Gerekli tedaviler uygulanmaz ise kalp krizi, inme, körlük, böbrek yetmezliği, damar bozukluları ortaya çıkacak problemlerden bazılarıdır. Ancak kan şekeri düzeyi normal sınırlara yakın şekilde kontrol edildiğinde bu komplikasyonların % 50 veya daha fazla oranda azalması söz konusudur” diyen Dr. H. Tahir Canbaz, koruyucu önlemleri ise şöyle sıraladı “kan şekeri, kan basıncı ölçümleri, ayak muayenesi, idrarda protein varlığına yönelik test, kolesterol testi, göz ve diş muayenesi, düzenli EKG, sağlıklı beslenme...”
Sağlıklı beslenmenin bir çok sağlık sorunun da olduğu gibi diyabet ve diyabete karşı da son derece önemli olduğunu vurgulayan Dr. Canbaz sözü Diyetisyen Tuba Nergiz’e bıraktı.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Dyt. Tuba Nergiz ise sağlıklı beslenen bireylerin her türlü sağlık problemine karşı daha sağlam ve şanslı olduklarını söyledi. Diyabette beslenmenin öneminin ihmal edilmemesi gerektiğini aktaran Nergiz şişmanlığa karşı herkesin bilinçli olması ve fazla kilolarından kurtulması çabasında olmasını vurguladı.
Diyabetin kesinlikle bir uzman doktor ve diyetisyen tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirten Dyt. Nergiz “hastalar hem medikal hem de diyetle tedavi edilerek iyi sonuçlar elde edilebilir” dedi.
Konya’nın obezite konusunda risk bölgesi olduğunu da söyleyen Dyt. Tuba Nergiz buna etki eden sebebin de yanlış beslenme tarzı olduğunu vurguladı. Dyt. Nergiz “Konya başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi’nde hamur işi ve et tüketimi oldukça fazladır. Hamur işi besinler özellikle tatlılar kan şekerini çok hızlı yükseltme etkisine sahip olup yağ deposunu artırmaktadır. Etler de zaten bilindiği üzere yağdan, özellikle doymuş yağdan zengin olan bir gruptur. Bu besinler hem günlük kalori alımını hem de diyetin yağ içeriğini yükseltmektedir. Bu yüzden de obez sayısı fazladır ve giderek de artmaktadır” dedi. Şişman olan herkesin diyabetli olmayacağını şişmanlığın dışındaki diğer etkenlerin de önemli olduğunu söyleyen Dyt. Nergiz “BKİ’27 nin üzerinde olanlar bu sorunla karşılaşabilir. Bu sebeple şişmanlığın tek değil ancak önemli bir sebep olduğu da unutulmamalıdır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.