Erken tanı çok önemli
Sivas İl Sağlık Müdürü Dr. Vakkas Özmercan, aileden kalıtım yoluyla geçebilen, tedavi edilmediğinde çocukta ileri derecede zeka özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olan Fenilketonüri hastalığının erken tanı ile tedavi edilebileceğini ve çocuklarda meydana gelebilecek zeka geriliğinin önlenebileceğini söyledi.
Sivas İl Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan yaptığı açıklamada yeni doğan bebeklerin topuklarından alınan kan örnekleriyle üç önemli hastalığın teşhis edilebildiğini söuyleyerek, "Fenilketonüri Amerika'da ve birçok Avrupa ülkesinde her 10 bin ile 30 bin yeni doğanda bir görülmesine karşın ülkemizde 3 bin ila 4 bin yeni doğanda bir görülmektedir. Türkiye fenilketonüri hastalığının sık görüldüğü bir ülkedir.
Her yıl ülkemizde 340 ile 400 çocuk bu hastalıkla doğmaktadır. Erken tanı ile önlenebilir olan bu hastalık bebek yeni doğduğunda topuğundan alınan 5 damla kan ile teşhis edilmektedir. İlimizde tüm sağlık ocaklarımız ve hastanelerimiz tarafından yeni doğan bebeklerin topuklarından titizlikle alınan kan numuneleri müdürlüğümüz Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü tarafından Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Laboratuarı'na gönderilmekte, teşhis konulan bebelerin takip ve tedavileri zaman kaybedilmeksizin yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalara 2007 Ocak ayından itibaren yine bebeklerde zeka geriliğine sebep olan Konjenital Hipotroidi hastalığı taraması 2008 de biyotidinaz eksikliği taraması eklenmiş olup aynı zamanda 3 hastalığın taraması yapılmaktadır" dedi.
Özmercan vatandaşlardan yeni doğan bebeklerini topuktan alınan 5 damla kan ile önemli olan bu üç hastalığın taranması için en yakın sağlık kuruluşuna götürmeleri ve ailelerin sağlık personellerine yardımcı olmaları gerektiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.