Hastalık hastalığına dikkat
Hastalık hastası olan insanlar hem kendilerini yıpratıyor hem de yakınlarını bıktırıyor. Tıp dilindeki adı hipokondriazis olan hastalığın halk arasındaki ismi ise evhamlı veya hastalık hastası olarak biliniyor. Hastalık hastası olan kişiler hastane hastane dolaşarak doktorların meşgul olmalarına sebebiyet veriyor. Tüm hastanelere giderek muayene olmalarına rağmen hastalık hastası olan kişiler, bir türlü hasta olmadıklarına inanmıyor. Evhamlı kişiler bedenlerinde bir bozukluk olmamasına ve metabolizmalarının iyi olmasına rağmen devamlı hastalık endişesiyle yaşayan kişileri teşkil ediyor. Hastalık hastası olan insanların en ufak bir ağrılarında bile çok büyük hasta oldum şüphesine kapıldıklarını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, bu hastalığı yaşayan insanların daha çok psikolojik olarak hasta olduklarını söyledi. Bu hastalığı yaşayan insanların tüm dikkatlerini kendi bedenlerine yönelttiklerini de dile getiren Dr. Hasan Küçükkendirci, “Kişi tıbbi bir hastalığı olmamasına karşın kendini hasta olduğuna inandırarak korkar ve şüphe duygusu içine girer. Sürekli olarak bedenleriyle uğraşırlar. En ufak sorunda hemen doktora başvururlar. Elleri genellikle nabızlarında veya kalplerindedir. Genellikle bu tür hastalıklar çocukluktan kalmaktadır. Çocukların aşırı hassas bir şekilde korunması, anneleri ve babaları tarafından sık sık hastalanmasın diye üzerine düşülmüş kişilerde bu hastalık görülmektedir. Evhamlı hastalığını yaşayan insanlar herkesin çevresinde bulunabilir. Bu kişilerin psikiyatrik tedaviye ihtiyaçları vardır. Çevremizde hastalık hastası olan insanları psikolojik olarak tedavi görmelerini sağlamalıyız” diye konuştu.
‘SEBEBİ AŞIRI STRES VE KAYGI’
Aşırı stres ve kaygı yaşayan insanların hasta olmamalarına rağmen kendilerini hasta hissettiklerini ve bu nedenle evhamlı hastalığının yaşandığını söyleyen Psikolog İlhan Özdemir, “İnsan aşırı stres altındaysa hasta olduğunu düşünür. Bu insanlar sürekli hastaneye giderek muayene olur ama iyileşmediğini düşünür. Bu hastalığı yaşayan insanlar çevreleriyle sosyal ilişki kurmakta da zorlanırlar. Çevrelerinde sürekli hastalıktan bahsettikleri için insanlar sıkılır ve onla iletişim kurmaz. Bu hastalık üç durumda ortaya çıkıyor. Birincisi psikolojik, ikincisi genetik ve diğeri çocukken kişinin hastalığında ilgi görmesinden dolayı. Bu hastalığı yaşayan insanlar çocukken ailesinden sadece hasta olduğunda ilgi görmüştür. Çocuk ailesinden sürekli ilgi görmek için hasta olduğunu göstermeye başlıyor ve bu durum zamanla hastalık hastası olmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
Bu hastalığın önlenmesi için birçok uygulama yapılabileceğini de belirten Psikolog Özdemir, sözlerini şöyle devam etti: “Hastalığın önlenmesi için aileler çocuklarına sadece hasta olduklarında değil her zaman ilgi göstermelidirler. Çocuk hasta olduğunda da özel ilgi gösterilmemelidir. Bu insanlar psikolojik hasta olduklarını kabul etmezler ama bir yolunu bulup psikoterapi tedavi geçirilmesi gerekir. Ve bu hastalığı yaşayan insanları tek hekime götürülmelidir. Farklı doktorlara tedavi ettirilmesi uygun olmayacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.