Hatalı antibiyotik kullanımı ölüm sebebi!

Hatalı antibiyotik kullanımı ölüm sebebi!
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, antibiyotiklerin hatalı kullanımının bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkaracağı uyarısında bulundu.
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, bilimsel eczacılığın 172. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi.
 
Çolak, Eczacılık Haftası’nda antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı konusunda tüm topluma belirli mesajlar vermek istediklerini belirtti. Her ilacın aynı zamanda bir zehir olduğuna dikkat çeken Çolak, “Bu nedenle ister bitkisel ister kimyasal kökenli olsun, ilaç ancak sağlık profesyonellerinin yönlendirmesi ile alınan bir ürün olabilir.” dedi.

Çolak, antibiyotiklerin Türkiye’de ilaç sepetinde en çok tüketilen ilaç gruplarının başında yer aldığını vurguladı. Bu durumun, antibiyotik direnci konusunda Türkiye’nin büyük bir tehdit altında olduğunu gösterdiğini belirten Çolak, “Diğer yandan, hangi ilaç tüketilirse tüketilsin hükümetin ilaca aynı miktarda para ödüyor olması, akılcı olmayan antibiyotik kullanımını tetikleyen, hastalarımız açısından ise diğer ilaçlara erişimi kısıtlayan bir engel olmaktadır.” diye konuştu.

İlacın yaygınlığının, beraberinde yeni sağlık sorunlarını da getirdiğini ifade eden Çolak, şöyle devam etti: “Bu sağlık sorunlarından en önemlisi antibiyotik direncidir… Antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı, antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmaktadır. Gerekmediği halde antibiyotik reçete edilmesi, durumu kritik olan hastalarda antibiyotik kullanımının başlanmasının gecikmesi, antibiyotik dozunun o hasta için gerekli olandan daha az ya da daha çok olması, antibiyotik tedavisinin süresinin çok uzun veya kısa olması akılcı olmayan antibiyotik kullanımı örnekleridir… Akılcı ilaç kullanımında ilacın hekim tarafından verilmesi ve eczacı danışmanlığında kullanılması birincil derecede öneme sahiptir. Aksi takdirde antibiyotiklerin akılcı olmayan biçimde hatalı kullanımı bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkaracaktır.”

Çolak, antibiyotik direnci nedeniyle bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi ya da etkin bir şekilde tedavisi mümkün olmadığında organ nakli, diyaliz, kanser, tüberküloz gibi hastalıklarda modern tıbbın elde ettiği başarılarda önemli gerilemeler meydana geleceğine dikkat çekti.

Antibiyotiklerin yüzde kaçının reçeteli, yüzde kaçının ise reçetesiz satıldığının sorulması üzerine Çolak; piyasada satılan ilaçlardan yüzde 95.5’inin SGK tarafından ödendiğini, yüzde 4.5’inin ise elden satıldığını aktardı. Çolak, “Bunların ne kadarı antibiyotik olabilir, bunun takdirini size bırakıyorum.” dedi.
 
Başka bir soru üzerine Avrupa’da ilaç harcamaları içindeki antibiyotik oranının yüzde 7 olduğuna işaret eden Çolak, ‘Bizde ise yüzde 15.' İfadesini kullandı. Türkiye’de ilaca yapılan toplam harcamanın 15 milyar TL olduğunu kaydeden Çolak, antibiyotiğe düşen miktarın ise 2 milyar TL olduğunu belirtti.
 
Bir gazetecinin, 'SGK’nın özellikle reçetesiz satılan antibiyotikler konusunda eczaneleri denetim altına alacağı yönünde açıklaması oldu, değerlendirmeniz nedir?' şeklindeki sorusu üzerine Çolak, eczanelerin, mahalle ve sokak aralarındaki eczaneler, sağlık ocağına yakın eczaneler ve hastaneye yakın eczaneler olarak sınıflandırıldığını, bu kapsamda ilaç sürkülasyonlarında bir sıçramanın olup olmadığının takip edildiğini aktardı. Çolak, “Bu zaten 3 -4 yıldır uygulanıyor.” diye konuştu.

Toplantı sonrasında değişik partilerden milletvekili adayı olan 6 eczacı milletvekili adayı tanıtıldı. Çolak, sayının çok daha fazla olduğunu, ancak toplantıya bu sayıda kişinin katıldığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.