Karapınar gezisi
Geziye birbirinden değerli 30 civarında yazar, akademisyen ve gazeteciler ve yakınları katılmışlardır. Geçtiğimiz hafta sonu Cumartesi günü Hacı Veyis Camii önünden, Konyalı Yazar kardeşlerimizle birlikte Otobüsle Karapınar’a hareket ettik. Çok güzel hoş sohbet içinde geçen yolculuğumuz sonucu, Karapınar’ın girişinde bulunan 100. yıl Atatürk dinlenme tesislerinde Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu bey tarafından karşılandık. Çok güzel olan bu park içerisinde sabah kahvaltısını yaptıktan sonra, Karapınar’a yaptığı hizmetleri Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu slayt eşliğinde anlattı.
Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu yaptığı sunumda çok önemli hizmetler imza attığını belirtti. Karapınar’ın, temel alt yapı ve üst yapı sorunlarının tamamını çözüme kavuşturduklarını belirtmiştir. Eski ve Yeni dönem Karapınar’ın farkını fotoğraflarla gösterdi.Göreve başladıklarında kanalizasyon sistemi olmadığını, İlçede bir tek bile kaloriferli binanın bulunmadığını, yolların büyük bir kısmının asfaltsız olduğunu,içme suyunun yetersizliğini v.b. sorunların büyüklüğünü ana hatları ile aktardı.
Yaklaşık olarak 10 Yıl’a yaklaşan Başkanlığı döneminde sorunları bir bir çözerek Karapınar’ı gerçek anlamda yaşanabilir bir İlçe hale getirdiklerini ifade etmiştir. Öncelikle kanalizasyon hattının keşfini yaptırmış,ilk yapılan keşifte 215 kmlik hat için 40 Trilyon belirlenmiş, yapılan ihale sonucu kırımlar neticesinde 15 Trilyona ihale edilmiş, kanalizasyon hattının % 80’i hibe olarak yapılmış, % 20’sini uzun vadeleri borçlanarak çözüme kavuşturduklarını haklı olarak büyük bir keyifle anlatmıştır. Yetersiz olan içme ve kullanma suyunu yeterli hale getirdiklerini, içme suyuna arıtma kurduklarını, sadece Karapınar’da bulunduğunu ifade ettiği yağmur suyu drenaj sistemini yaptıklarını, alt yapı noksanlıkları giderildikten sonra da, asfalta büyük önem verdiklerini, şuan itibariyle asfaltsız yollarının olmadığını, ağaçlandırmaya çok büyük önem verdiklerini, Karapınar’ı yeşillendirerek çöl olmaktan kurtardıklarını aktarmıştır. Bunların dışında kentsel dönüşüme, sosyal ve kültürel faaliyetler ile spor faaliyetlerine de önem verdiklerini belirtmiştir. Karapınar’da bulunan kömür rezervi ve güneş enerjisi yatırımlarıyla ilçenin daha da gelişeceğine vurgu yapan Mugayıtoğlu, TYB Konya Şubesi’ni ve Konyalı yazarları ilçede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasını sonlandırmıştır.
TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu da, TYB Konya Şubesi’nin bu yıl planlı 35 programa imza atacağını, fakat Karapınar Gezisi gibi programlarla kültürel etkinlik sayısının daha da zenginleştiğini ifade etmiştir. Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu’nun davetiyle ilçede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirtmiştir. Ayrıca, Konya’nın ilçelerini ve Türkiye’nin zenginliklerini kültürel gezilerle yazarlara ve dolayısı ile kamuoyuna tanıtmaya çalıştıklarını, Karapınar’ı düne göre daha gelişmiş ve yarına hazırlanmakta olarak görmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirterek konuşmasını tamamlamıştır.
Bu program sonrası yapılan gezi ile Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu yapılan hizmetleri yerinde gösterdi. Sultan Selim Camiinde kılınan namazdan sonra Ali tepesine çıkarak İlçeyi tepeden seyrettik. Karapınar’ın muhtelif yerlerine dikilen yüzbinlerce ağacı görünce, su arıtma sisteminin de yapıldığını öğrenince, SÜÇEV Başkan Yardımcısı Yücel Kemendi beye, bu yapılan güzel hizmetler vesilesi ile Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Muğayitoğlu bey’in Çevre ödülünü hak ettiğini söyledim. Sağ olsunlar kendileri de evet doğru, yapılan hizmetler göz ardı edilemez dediler.
Öyle ümit ediyorum ki Yönetim kurulu ile görüşüp gerekenleri yapacaktır. İlçe turunun ardından Meke ve Acı gölü görme imkânına sahip olduk. Meke gölünün kuruduğunu görünce gerçekten çok hüzünlendik .Dünyanın nazar boncuğu olan Meke’nin tekrar suya kavuşması için dualar ettik. Yapılan su israflarının ve vahşi sulamaların nelere yol açtığını somut olarak müşahede ettik. Acı gölün suyu tuzlu olduğu için yorgunluğa iyi geldiğinden her birimiz suya dalıp ayaklarımızı dinlendirdik. Meke ile Acı göl’ün arası çok yakın. Acı gölde hiçbir canlının yaşamadığı, su derinliğinin 300 metreden fazla olduğu ifade edilince, Mikro tünelle acı gölün suyunun Meke’ye aktarılması ile susuzluğun çözülebileceğini ifade ettim. Tabi ki Kop projesi kapsamında da su getirilebilir, Ankara’ya getirilen Kızılırmak suyu, Konya’mızın ihtiyaç duyulan yerlerine getirilirse, hem sulama hem de bahsettiğim konudaki sıkıntıları gidermede çözüm olabilir.
Program; Bizim Sofra Lokantasında yenilen yemeğin ardından, Mevlana Hoşgörü Parkında çay ikramı ile birlikte çok keyifli sohbet yapılmıştır. Bu sohbette bütün katılan Yazar kardeşlerimiz Karapınar ile ilgili intibalarını dile getirdiler. Yapılan çok güzel hizmetlerinden özellikle de Ağaçlandırmaya, yeşile verdikleri önem ve bizlere Mükemmel ev sahipliği yapan, Mütevazi, Çalışkan çok değerli Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu bey’e teşekkürlerimizi sunduk. TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu’na kitap takdimi yaparken, Belediye Başkanı Mugayıtoğlu’da, TYB Konya Şube Başkanı M.Ali Köseoğlu’na plaket takdim etti. Belediye Başkanımız ve orada bulunan kardeşlerimizle vedalaşıp ayrıldık. Konya yolu üzerinde bulunan ve 3 yıl önce oluşan büyük ve derin bir obruğu yerinde görerek gezimizi tamamladık.
Bu güzel geziye vesile olan TYB Konya Şube Başkanımız M.Ali Köseoğlu’na, Karapınar’a intikal ettiğimiz andan, ayrılıncaya kadar yanımızdan ayrılmayıp bizimle olan, çok güzel ev sahipliği yapan Belediye Başkanımız Mehmet Muğayıtoğluna, bizlere rehberlik eden Gazeteci Yazar Karapınarlı Hikmet Peker’e, Karapınar Belediye Başkan Yardımcısı Duran Karagöz’e, kısacası isimlerini tek tek yazamadığım kardeşlerimin her birine de teşekkürler ediyorum. Allah (c.c.) her birinden razı olsun. Sıhhat ve afiyetler dilerim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.