Kışa Hazırlanırken bunlara dikkat
Özellikle ev hanımlarının yoğun şekilde çalıştığı bu dönemde çarşıdan, pazardan alınan sebze ve meyveler en uygun şekillerde saklanmaya çalışılmakta. Besinleri uzun süre saklayıp kış aylarında da kolayca tüketebilmek için uygulanan yöntemlerden en çok tercih edileni ise dondurma ve kurutma.
Önemli olan ise bu besinlerin saklanması ve depolanması sırasında vitamin kaybı olmaması ancak şu bir gerçek ki çoğumuz bu işlemler sırasında bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız yanlışlar sebebiyle birçok vitaminin kaybolmasına neden oluyoruz.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuba Nergiz bu konunun önemine dikkat çekti ve kışa hazırlık yapan hanımlara önemli uyarılarda bulundu. Dyt. Tuba Nergiz dikkat edilecek küçük detaylarla her daim vitamini bol ürünler tüketebilir ve sağlığımıza önemli katkılar da bulunabiliriz dedi. Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Dyt. Tuba Nergiz şunları söyledi.
“Kurutma işlemi uygulanırken iki seçenek vardır. Eğer gölgede kurutulacak ise hava akımı olmalıdır. Aksi takdirde kuruma süreci uzadıkça vitamin ve mineral kaybı da artar. Güneş ışığında kurutulacak ise; kurutulacak besinin üzeri güneşle direkt teması kesme açısından tülbent gibi ince bir bezle örtülmelidir. Böylece hem vitamin hem de mineral kaybı önlenmiş olur, ayrıca toz gibi maddelerden uzak tutulmuş olur.
Ülkemizde son yıllarda yapımı artan tarhana gibi besinleri kuruturken daha da dikkatli olunması gereklidir. Çünkü; içerdiği yoğurdun proteini ve un gibi besinlerin karbonhidratı arasında yüksek sıcaklıklarda maillard adı verilen bir tepkime meydana gelmektedir. Bu da protein değerinin azalmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bu gibi besinleri güneş altında veya fırında yüksek ısıda kurutmaktan kaçınılmalıdır.
Kurutulmuş besinin kuruduğunu anlamak için elinize iyice sürtünüz. Eğer nem gelmiyorsa, kurumuştur. Tam olarak kurumayan besinlerde küflenme veya böceklenme olabilir. Dondurma; uygun şekilde yapıldığında besin kaybının en düşük olduğu, en taze saklama yöntemidir. Ancak bu işlem uygulanırken; hazırlama, dondurma ve çözdürme aşamalarında çok hata yapılmaktadır. Dondurulacak sebzeler 1-2 dk haşlanmalıdır (suyu dökülmeyecek şekilde su ilave edilerek). Haşlama işleminden sonra soğuk suda hemen soğutulup paketlenmelidir. Meyveler dondurulacak ise; meyvenin cinsine göre ya şeker şurubunun içine atılır (şeftali, elma, kayısı…) yada üzerine şeker serpilir (çilek). Şeker veya şeker şurubunu emen besinler uygun olarak paketlenir. Paketleme işlemi yapılırken tek kullanımlık olmasına ve paketin dondurucu için uygun olmasına dikkat edilmelidir. Besinler kışın kullanılacağı zaman; küçük parçacıklar şeklinde ve pişmeye hazır ise çözdürülmeden pişirilebilir. Aksi takdirde buzdolabında, mikrodalga fırında ya da soğuk su altında çözdürülmelidir ve çözünen besinler tekrar dondurulmamalıdır’’ Diye belirtti.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuba Nergiz Halkımız tarafından kışlık için hazırlanan diğer besinlerden olan turşu ve reçele de kısaca değinerek ’’Reçel: meyvelerin temizlenmiş, ayıklanmış olarak bütün, kesilmiş veya kesilmiş olarak şekerli şurupta pişirilmesidir. Ancak en az % 65 yoğunluktaki şeker bakteri, maya ve küf oluşmasını önleyerek besinlerin saklanmasında yardımcı olur. O yüzden şurubun koyu kıvamda olmasına dikkat edilmelidir.Turşu: sebzelerin tuzlu suda saklanması esasına dayanmaktadır. Tuz her ne kadar bütün bakterileri yok etmese de nem miktarını önemli ölçüde azaltarak bozulma yapan bakterileri denetim altında tutar. Ancak tuzun bu etkinliği gösterebilmesi için en az % 15 yoğunlukta olması gereklidir. Turşuda eğer sirke kullanılıyorsa tuz miktarı biraz daha düşürülebilir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.