Konya’da Ebeler Günü Kutlandı

Konya’da Ebeler Günü Kutlandı
Anne-Bebek Sağlığında Ebelerin Önemi Anlatıldı

 

             Ebeler Günü Etkinlikleri kapsamında Konya İl Sağlık Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü, Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi işbirliği ile Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda “ Ebeler Günü Kutlama Programı” düzenlendi.

 

           Programa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansta doğum öncesi ve sonrası annenin bilinçlenmesi ile aile planlamasında ebelerin önemi ve toplumun geleceğine yönelik katkıları anlatıldı.

 

       “ANNE-BEBEK SAĞLIĞINDA KONYA ÖNEMLİ BİR YERDE”

       

         Açılışta yaptığı konuşmada Konya’nın anne-bebek sağlığı oranında Türkiye genelinden oldukça iyi bir yerde olduğunu belirten Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, “168 yıllık geçmişi olan ebelik, önceleri ebe-anne veya ebe-nine gibi kavramlarla temsil edilirdi. Ebeler sadece doğumlara yardım ederlerdi. Bugün ise sadece doğumda değil sağlıklı bireyler yetiştirmede, anne-bebek sağlığı konusunda ebelere büyük görevler düşmektedir.” dedi.

 

         “EBELER ANNELERİMİZ KADAR ÖNEMLİ”

 

          Ebelerin artık anne-bebek sağlığının teminatı ve toplumun yapı taşı olduğunu belirten Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, “Anneyi bilinçlendirmede topluma yaptığı faydalar nedeniyle en az annelerimiz kadar önemli olan ebelerimiz, saygıyı hak ediyorlar. Şehrimizde doğan her 100 bebekten 96’sı sağlıklı olarak dünyaya geliyorsa bunu ebelerimize borçluyuz. Normal doğuma talebin artırılması, sezeryanın azaltılması, tıbbi operasyonlara sarf edilen maddi zarar miktarının düşürülmesi için ebelerimize büyük görevler düşüyor. Sadece doğum anında değil, doğum öncesinde ve aile planlamasında da halkımızı bilinçlendirip, toplumu en üst düzeye çıkaracak olanlar yine ebelerimizdir.” dedi.

 

          KONFERANSA İLGİ BÜYÜKTÜ

 

         Açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi. Başkanlığını Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emel Ege’nin yaptığı programa konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sema Yılmaz, Haliç Üniversitesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hediye Arslan, İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülay Rathfisch, İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İlkay Güngör, Ebeler Derneği Başkanı ve Karabük Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan katıldı.

      

         “KADINI SEZGİLERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKIN”

 

        Doğum sırasında anne-bebek arasındaki iletişiminin doğumu kolaylaştırdığını savunan Yrd. Doç. Dr. Gülay Rathfisch, “Kadının içinde sezgisel bir bilgelik vardır ama biz artık doğum sırasında o sezgisel gücü öne çıkarmayı unuttuk. Anne, doğum yaptığında içindeki sezgisel sese yöneldiği takdirde tıbbi müdahaleye gerek kalmadan doğum gerçekleşiyor. Hastane müdahalesi işin içine girince artık doğum bir ızdıraba dönüşüyor ve bundan da anne ve bebek çok ciddi zarar görüyor. Bu nedenle anneyi sezgileriyle baş başa bırakmak gerekir.” diye konuştu.

 

       Günümüzde insanların tahammül gücünün azaldığını belirten Rathfisch, “Yer çekiminin etkisiyle anne yatay değil dik pozisyonda daha rahat bir şekilde doğum yapar. Ancak bu biraz sabır gerektirir. Vücudun beklediği bu zamanı biz sabır gösterip vücudumuza vermiyoruz.  Bedenin kendisini kontrol ederek yaptığı doğumlarda daha sağlıklı bireyler dünyaya geldiği bilimsel bir gerçektir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.