Oyuncak çocuğun karekterini etkiliyor

Oyuncak çocuğun karekterini etkiliyor
Çocukların vazgeçilmezleri arasında olan oyuncaklar, fiziksel ve zihinsel gelişim açısından da önem arz ediyor. Bu nedenle oyuncak alırken daha seçici davranılması gerektiği bildiriliyor

Çocuklarda belli bir yaşa gelinceye kadar vazgeçilmez olan oyuncak, onların hayal dünyasını fiziksel ve zihinsel gelişimlerini hatta karakterlerini büyük ölçüde etkiliyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarına aldıkları oyuncaklarda daha seçici davranması gerekiyor. Çocuklar özellikle televizyon dizilerinden ve çizgi film karakterlerinden etkilenerek karakterize edilen bu tür kahramanların oyuncaklarına sahip olmak istiyor. İşin uzmanları ise çocukların kendilerine sunulan kahramanlardan ziyade onları eğitecek oyuncaklara yönelmesi gerektiğini söylüyor.
OYUNCAK BİR EĞİTİM ARACIDIR
Toptan ve perakende oyuncak satışı yapan bir firmanın Mağazalar Koordinatörü Ayşe Gün, çocukların belli bir yaşa kadar oyuncakla oynamaktan vazgeçemediğini, hatta bazılarında bunun bir tutku haline geldiğini ve ilerleyen yaşlarda oyuncak koleksiyonları dahi yapıldığını belirtti. Oyuncağı çocukların vakitlerini eğlenceli vakit geçirecekleri bir araç olarak görmemek gerektiğini söyleyen Ayşe Gün, “Oyuncak, çocuklar için aynı zamanda bir eğitim aracıdır. Çocuklar oyuncakla oynarken hem hoş vakit geçirir, hem de farkında olmadan fiziksel ve zihinsel gelişimlerini daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde sağlarlar. Çünkü birçok oyuncak çocukların el becerilerini, fiziklerini ve zihinlerini geliştirmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu konuda aileler de seçici davranmalı ve çocuklarının gelişimine katkı sağlayacak olan oyuncakları tercih etmelidir. Biz de oyuncak satın almak için gelen ailelere özellikle 0-3 yaş grubundaki çocuklar için zihin ve el becerilerini geliştirici oyuncakları almalarını tavsiye ediyoruz. Bu grupta daha çok ahşap ürünler yer alıyor” diye konuştu.
OYUNCAK ÇOCUĞUN KARAKTERİNİ ETKİLİYOR
Oynanan oyuncakların türünün çocuğun karakterine büyük etki ettiğini belirten Ayşe Gün, “Çocuklar, izledikleri dizilerdeki veya çizgi filmlerdeki karakterlerden etkileniyor. Bu karakterler ilgi görünce hemen oyuncak sektöründe yer alıyor. Çocuklar da bu karakterleri benimseyip kendilerinde de bulunmasını istiyor. Aileler çocuklarını üzmemek için bu karakterleri sembolize eden oyuncakları satın alıyor. Bu oyuncaklar arasında Kayu, Bakugan, Ben10 ve benzeri yer alıyor. Bu oyuncakların da temsil ettiği çizgi film karakterleri çocuklar tarafından örnek alınabiliyor. Burada karakterize edilen çizgi film kahramanlarının üstlendiği yaramazlık, haylazlık, istediği her şeyin yapılması gibi rolleri çocuklar da edinebiliyor. Öte yandan yap-boz gibi, ahşaptan yapılmış el becerisini artıran oyuncaklar ise çocukların hem fiziksel hem de zihinsel anlamda iyi bir gelişim süreci yaşamalarına katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı. Ayşe Gün ayrıca aile bireylerinin zaman zaman çocukları ile birlikte oyun oynamaları gerektiğine de dikkat çekti.
ÜRETİM YERİNE DEĞİL, ‘CE’ BELGESİNE BAKIN!
Çin üretimi oyuncakların tamamının çocukların sağlığına olumsuz etki ettiği yönünde yanlış bir kanı olduğuna da değinen Ayşe Gün, oyuncakta üretim yerine değil ‘CE’ belgesinin olup olmadığına bakılması gerektiğini bildirdi. Çin’in sahip olduğu üretim gücü ile bir oyuncağı 1 dolara da 100 dolara da mâl edebildiğini ifade eden Gün, “Çin malı oyuncaklar bu sektörde hemen her alanda bulunmaktadır. Fakat bu oyuncaklar da iki kısma ayrılıyor. Çin’de üretilmiş olup da sağlık açısından hiçbir sorun oluşturmayacak oyuncaklar da var. Bu oyuncaklar ‘CE’ belgesine sahip olan oyuncaklardır” dedi.
OYUNCAĞA BÜYÜKLERİN İLGİSİ DAHA BÜYÜK
Oyuncakların sadece küçüklere değil her yaş grubuna hitap edebilen bir özelliklerinin de bulunduğunu söyleyen Ayşe Gün, bir kısım oyuncaklara büyüklerin ilgisinin daha büyük olduğunu belirtti. Klasik koleksiyon arabaları, yap-bozlar ve benzeri oyuncaklara büyüklerin ilgi gösterdiğini belirten Gün, “Birçok insan klasik arabalardan koleksiyon yapıyor. Bazıları yap-boza merak sarıyor. Bunun yanında yarış arabalarının minyatürü olan ve 70-80 kilometre hıza kadar ulaşabilen uzaktan kumandalı arabalar da büyüklerin ilgi alanına giriyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.