Sağlık alanı ticaretleşti
Afyonkarahisar’da gezici araçla yapılan muayenenin ardından aynı gün aynı özel sağlık merkezinde katarakt ameliyatı olan 7 kişi, enfeksiyon nedeniyle görme yeteneklerini kaybetmişti. Skandalın ortaya çıkmasının ardından ise Sağlık Bakanlığı soruşturma başlattı ve hastane kapatıldı. Söz konusu olayla ilgili görüşünü aldığımız Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, hastanelerde yeterli dezenfeksiyon ve sterilizasyon şartlarına uyulmadığında bu tür olayların yaşanabileceğini kaydetti. Asıl önemli konunun sağlık kuruluşlarının ticarileşmesi olduğunun altını çizen Zengin, sağlığın alınır ve satılır bir meta haline geldiği bir yerde böyle olaylarla karşılaşmanın sürpriz olmayacağını söyledi.
OLAY AYRINTILI ŞEKİLDE ARAŞTIRILMALI
Katarakt ameliyatlarından sonra endoftalmi adını verilen göz içi enfeksiyonları görüldüğünü belirten Zengin, “Enfeksiyonu en aza indirmek için dünyada yapılan standart işlemler var. Çok iyi bir dezenfeksiyon ve sterilizasyon gerekli. Yani kullandığınız malzemelerin, ameliyat
ortamının temiz olması, hekimlerin ellerinde ve giysilerindeki mikropları mümkün olduğunca kadar azaltmak önem taşımaktadır. Ameliyat sırasında da azami özeni göstermek ve ameliyattan sonra antibikrobiyal maddeleri hastaya vermelidir. Bunları yapılmasına rağmen endoftalmi dediğimiz komplikasyon görülmektedir. Doğrudan hekimleri suçlamak yanlış olabilir. Araştırma yapılır, araştırma kapsamında suçlular varsa bunların da cezalandırılması gerekmektedir” dedi.
BU TÜR TARAMALAR İZNE BAĞLI OLMALIDIR
Olayın durumu hakkında da bilgi veren Zengin, şunları kaydetti: “Olay, bir özel hastaneye bağlı, tarama ekibinin köye gitmesiyle başlıyor. Bundan sonraki aşamada oradaki hastalar ücretsiz bir araçla hastaneye getiriliyor ve ameliyatları gerçekleştiriliyor. Fakat burada bir takım şartlara dikkat edilmesi gerekiyor. Tarama türünde muayeneler yapmak İl Sağlık Müdürlüğü’nün iznine bağlıdır. Acaba bu taramalara izin verilmiş mi? Öncelikle bunun açığa çıkartılması gerekiyor. Yoksa bir sağlık kuruluşunun ticari bir niyetle köy kasaba dolaşıp oralarda taramalara girişmesi kesinlikle yanlıştır ve hatalıdır. Bunun kanuni bir yaptırımının da olması gerekir. Taramaları genellikle hayır kurumları, sağlık bakanlığının düzenlediği kampanyalar çerçevesinde hastaneler, üniversiteler bulundukları çevrenin sağlığına katkı da bulunmak için böyle taramalar yapardı. Bunun dışında özel bir hastane gidip de hiçbir yerde bu şekilde tarama yapamaz.”
SAĞLIK TİCARETLEŞMESİ SAĞLIĞI KALİTESİZLEŞTİRİYOR
“Bugün tarama niye yapılıyor çünkü sağlık alanı ileri derecede ticarileşti. Sağlıkta alınır ve satılır bir meta haline geldi” diyen Zengin, “Sağlığın ticarileşmesi rekabetçi Pazar ortamına açılması kötü bir düşünceden kaynaklanmıyor. Amaç daha fazla kişiye kaliteli ve ucuz hizmet getirmek. Normal ticari mantıkla baktığınızda bu mümkündür. Ama bu ticari mantık sağlıkta mümkün değildir, getirisinden çok götürüsü vardır. Burada ticarileşme olmasıyla hastanenin elemanları o köye gitmeyecekti, reklamlarını yapmayacaktı ve kendi elleriyle insanları hastanelerine götürmeyeceklerdi. Giderlerin azaltılmasına yönelik çalışmalar maalesef sağlık kuruluşlarımızı daha fazla reklam yapmaya, daha kalitesiz malzeme kullanmaya ve ameliyatın gerektirdiklerini zorlayarak ameliyat etmeye yöneltiyor. Böyle bir ortamda bu tür hadiselerin giderek artmasını beklemek hiç de sürpriz olmamalı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.