Sigaradan kurtuluş mücadelesi

Sigaradan kurtuluş mücadelesi
Türkiyede son 20 yılda tüketimi yüzde 80 oranında artan ve her 8 saniyede bir kişinin yaşamını yitirmesine neden olan sigara illetinden kurtulmak isteyenlerin sayısı artıyor
YASAK SONUÇ VERDİ
Sigara yasağının yürürlüğe girmesinin ardından sigara bırakma ünitelerine yapılan başvuru sayısında da büyük oranda artış olduğu gözlendi. Tiryakilerin sağlıklarına verdiği önem nedeniyle sigarayı bırakmak istemelerinin önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, “Sigarayı bırakmak isteyenler in sayısındaki artış sevindirici bir gelişme. Hedefimiz bu rakamı rekor seviyeye ulaştırmak” dedi.

SEANSLARI ÜCRETSİZ
Sigarayı bırakmak isteyenlerin sağlık kuruluşlarından yararlanmaları için her hangi bir sorun olmadığına özellikle dikkat çeken Küçükkendirci, “Resmi sağlık güvencesi olan olmayan herkes hastanelerimiz ve Güzide Koru Sigara Bırakma Merkezi’nden faydalanabilirler. Bu yıl içerisinde sadece Numune Hastanesi’ne sigarayı bırakmak için 929 kişinin müracaat etmesi vatandaşların bu konuda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor” diye konuştu.
Sigara yasağının yürürlüğe girmesi ile kullanımı büyük ölçüde azalan sigaradan kurtulmak isteyen tiryakiler sigara bıraktırma ünitelerine akın etmeye başladı.
 
Sigara yasağının yürürlüğe girmesi ile kullanımı büyük ölçüde azalan sigara illetinden kurtulmaya yönlendiriliyor. Yasak ile birlikte sigara kullanımın büyük oranda azaldığı belirlenirken sigara bırakma ünitelerine yapılan müracaatların da arttığı öğrenildi. Vatandaşların sağlıklarına dikkat etmeleri nedeniyle sigarayı bırakmak istemelerinin önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, “Türkiye’de son 20 yılda tüketimi yüzde 80 oranında artan sigara nedeniyle dünyada her 8 saniyede bir insanın yaşamını yitirdiği gerçeği biliniyor. Genellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde, diğer ülkelere göre daha çok pazar bulan sigaranın Türkiye’de kullanım yaşı giderek düşmektedir. Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı, kadınların yüzde 24’ü sigara içmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de günde 300, bir saatte 12 kişi ve yılda yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu gerçekler tiryakilerin sigarayı bırakmak istemelerinde en büyük etken olmuştur” dedi.
Sigara nedeniyle gerek ülke gerek bireysel ekonomik zararlarını da değinen Küçükkendirci, “Sigara nedeniyle oluşan sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi için yapılan harcamalar ülkemiz açısından ciddi bir ekonomik yük oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra bireysel ekonomiye büyük darbe vurduğuna da şahit olmaktayız. Ailesinin ve çocuklarının giyecek ve yiyecek ihtiyacını karşılamak yerine sigaraya para harcayan babaların da burada önemli bir sorumsuzluğa imza attığını ifade etmek gerekir” diye konuştu.
Yaşanan tüm bu olumsuzluklara bağlı olarak sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısında artış yaşanmasının önemli bir gelişme olduğuna vurgu yapan Küçükkendirci, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Sigarayı bırakmak isteyenlerin sağlık kuruluşlarından yararlanmaları için hiçbir sorun yok. Resmi sağlık güvencesi olan olmayan herkes hastanelerimiz ve Güzide Koru Sigara Bırakma Merkezi’nden faydalanabilirler. Bu yıl içerisinde sadece Numune Hastanesi’ne sigarayı bırakmak için 929 kişinin müracaat etmesi vatandaşların bu konuda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor. Bizim hedefimiz sigarayı bırakanların sayısında yaşanan artışı rekor seviyeye ulaştırmak. Bunun için tüm sağlık kurumlarımız bu konuda ısrarlı olan vatandaşlarımızın yanındalar. Güzide Koru Sigara Bıraktırma Merkezi’ne gelen vatandaşlarımız hiç b ir ücret ödenmeden bu illetten kurtulabilirler.
Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Abdülcelil Kalem’de Numune Hastanesinde bulunan sigara bıraktırma ünitesinden vatandaşların faydalanabileceğini söyledi. Kalem, “Hastanemiz bünyesinde bulunan ünite haftada bir gün Çarşamba günleri hizmet veriyor. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza burada gereken seanslar uygulanıyor. Uzman doktorlarımız sigarayı bırakmak isteyenleri birkaç seans ile bırakmıyor. Mutlaka sonucun takipçisi oluyorlar. Bu anlamda sadece bu yıl içerisinde ünitemize başvuran tiryaki sayısı bin sınırına dayandı. Hedefimiz bu rakamı artırmak ve sigara bırakma konusunda ısrarlı olan vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı sağlamak” dedi.
Sigara bırakma ünitesinden sosyal güvencesi olan vatandaşların tamamen ücretsiz faydalandığını belirten Kalem, hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların ise sadece muayene ücreti olan 15 TL karşılığında bu hizmetten yararlanacaklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.