
Ramazan Mutlu
Eskil’de Eğitimde Yaşanan Zorluklar ve Çözüm Önerileri-2
Daha önceki yazımda, Eskil İlçemizin dağınık yerleşim yapısı ve 86 mezradan (yayladan) oluşan köylerinin, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlere erişimde yaşadığı zorlukları ele almıştım. Eskil, potansiyel olarak Aksaray’ın Ortaköy’den sonra en büyük ilçesi olmasına rağmen, kamu hizmetlerinden yeterince faydalanamamaktadır.
1970'li yıllarda yaşanan kuraklık ve ekonomik çöküntü nedeniyle birçok Eskilli, mezralarını terk ederek Konya'ya göç etmiş ve burada hayata tutunmaya çalışmıştır. Bugün, neredeyse Eskil’in yaylalar dahil toplam nüfusu kadar Eskilli, Konya’da yaşamaktadır. Çiftçilik ve tarım dışında mesleki yeterliliği olmayan bu nesil, Konya’da önemli zorluklarla karşılaşmış, ancak ikinci ve üçüncü nesil bu şehre uyum sağlayarak iş ve meslek sahibi olmuştur. Bu durum, Eskil için büyük bir gurur kaynağıdır.
Eskil’in dağınık yerleşimi ve yaylaların ilçe merkezine olan uzaklığı (100 km’ye kadar) eğitim ve sağlık alanlarında ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Yanlış hatırlamıyorsam, Eskil merkezine 1990’lı yıllarda yatılı bölge okulu açılması bu sıkıntıyı kısmen gidermiş olsa da, bu çözüm yeterli olmamıştır. Bugün, Eskil’in eğitim seviyesi oldukça düşük kalmıştır. 1960’lı yıllarda, Aksaray’ın nüfusu şu anki Eskil nüfusuna yakınken, o dönemde Aksaray’da lise, ticaret lisesi, erkek sanat lisesi, kız meslek lisesi ve imam hatip lisesi gibi okullar varken, Eskil 70-80 yıl öncesinin imkanlarına bile ulaşamamıştır. Bugün, Eskil’de sadece iki Anadolu Lisesi, bir meslek lisesi ve bir imam hatip lisesi bulunmaktadır. Geçmişte ise yalnızca yatılı bölge okulu vardı ve bu okulun kapasitesi, Eskil’deki gençlerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmıştır.
Eskil halkı son derece zeki olmasına rağmen, okula ulaşımda yaşanan zorluklar, eğitimdeki sorunları artırmıştır. Bu durum, Eskil’in eğitimli insan sayısını olumsuz etkilemiştir. Bugün, Eskil’in Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Fen Lisesi, Ticaret Lisesi, Tarım Teknik Lisesi ve merkeze bağlı bir ortaokula ihtiyacı bulunmaktadır. Eskil’in dağınık yerleşimi göz önünde bulundurulduğunda, bu okulların yatılı olması ya da öğrenciler için yeterli yurtların yapılması gerekmektedir.
Bu ihtiyaçların karşılanması, bugün içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar nedeniyle devlet tarafından beklenemez. Ayrıca, öğretmenlerin ve diğer görevli personelin konaklama sorunları da çözülmelidir. Sağlık hizmetlerine erişimde de aynı şekilde, insanların kolayca ulaşabileceği sağlık tesislerine ihtiyaç vardır. Tüm bu sorunların çözülmesi için Eskil’in hayırsever insanlarının desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hayır işlerinin hayata geçirilmesi konusunda, ilçenin mülki amiri olan Kaymakam, Belediye Başkanı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün gayretleri büyük önem taşımaktadır. Eskil’de bir hayır müessesesi kurulup düzgün bir şekilde işletildiğinde, bu ihtiyaçların kısa sürede karşılanacağına yürekten inanıyorum. Çünkü bu tür hayır işlerinin insanlara ölmeden önce yaptıkları iyi işler bırakmalarını sağlayacağını düşünüyorum.
Eskil merkezdeki eski ilkokul yıkılmış ve yerine yeni bir okul inşa edilmeye başlanmıştır. Binanın kaba inşaatı bitme noktasına gelmiştir ve çok güzel bir proje ile şık bir yapı ortaya çıkmaktadır. Bu okul için Ali Ermiş isimli hemşerimiz, 15.000.000 TL gibi büyük bir bağışta bulunmuştur. Allah ondan, ailesinden, ecdadından ve diğer hayırseverlerden razı olsun. Okul inşaatını gezdiğimde, gerçekten çok güzel bir bina inşa edildiğini gördüm. Okulun geniş bir alanı bulunuyor, bu da çocukların hem eğitim hem de oyun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış. Hayırseverlerden baş tutup inşaatın yapılmasına vesile olan başta kaymakamımız, Milli Eğitim Müdürümüz İbrahim Kılıçer, Okul Aile Birliği Başkanımız Zafer Yalvaç, Eskil İlkokul Müdürümüz Fatih Ermiş ve emeği geçen tüm insanlardan Allah razı olsun.
Ayrıca, Eskil’e yapılacak 800 m² inşaat alanlı çıraklık eğitim merkezi inşaatını Konya’da ticaretle uğraşan Arafat Haç Malzemeleri firması sahibi Mehmet İlgin yapmayı kabul etmiştir. Kendisine de teşekkür ediyor, Allah ondan razı olsun. Yeni Kaymakamımız Fuat Yurttaş, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İbrahim Kılıçer, Okul Aile Birliği Başkanımız Zafer Yalvaç ve İlkokul Müdürümüz Fatih Ermiş, Konya’da yerleşik Mehmet İlgin’i ziyaret ederek, Çıraklık Okulu İnşaatını yaptırma sözü almışlardır. Bu bağışçılardan ve bu yolda çalışanlardan Allah razı olsun.
Şu anda Eskil’de, Kaymakamımız ve Milli Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere, fedakar, azimli ve gayretli bir kadro oluşmuştur. Bu uyumlu ve çalışkan ekibin gayretleriyle, Eskil kısa süre içinde eğitim ihtiyacını karşılayacak okullara kavuşacaktır.
İnsan hayatında yapılan başarılı çalışmalar, gelecekte daha büyük hedeflere yönelme ve büyük işlere imza atma yolunu açar. Bu süreçte edinilen tecrübeler, ilerleyen zamanlarda daha güzel işler yapmaya vesile olacaktır. Bu dileklerle, başta Kaymakamımız ve Milli Eğitim Müdürlüğü ekibine başarılar diler, teşekkürlerimi sunarım. Allah işlerini kolaylaştırsın ve yollarını açık etsin.
Eskil’in Eğitimde Yaşadığı Zorluklar ve Çözüm Önerileri
28 Şubat 2025 Cuma 14:37Prof. Himmet Karadal Hoca: Bir Başarı Hikayesi
26 Şubat 2025 Çarşamba 14:22İbrahim İriş Bey'in ardından!
21 Şubat 2025 Cuma 15:33Aksaray kentsel dönüşümün neresinde?
23 Aralık 2024 Pazartesi 11:20Vergi adaleti için yapılması gerekenler
13 Ağustos 2024 Salı 15:49
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.